Diari La Veu del País Valencià
Castelló de la Plana ordena la retirada del monument franquista als caiguts del parc Ribalta

Si creus en el periodisme independent i en valencià, agermana’t a La Veu. A més ara podràs desgravar-te fins el 100% de la teua aportació. Informa’t ací.

L’Ajuntament de Castelló de la Plana ha ordenat la retirada del monument franquista als caiguts del parc Ribalta en compliment de la llei valenciana i l’estatal de Memòria Històrica i de la resolució de la direcció general de Qualitat Democràtica de la Generalitat.

«Basant-nos en la legalitat i amb l’informe de l’autoritat competent, que determina que el monument és un vestigi d’exaltació franquista, com a regidora amb les competències delegades de Memòria Democràtica ordene la retirada del monument als caiguts del Parc Ribalta», assenyala Verònica Ruiz en un comunicat municipal.

Ara es donarà trasllat de la resolució a l’àrea d’Obres i Projectes Urbans perquè execute el projecte de retirada del monument i ampliació del parc, declarat Bé d’Interés Cultural (BIC). El decret també serà traslladat a l’àrea de Patrimoni perquè inicie el procediment de cessió de la creu llatina del monument a la diòcesi de Sogorb-Castelló, després de la reunió que va mantindre l’edil amb els seus representants.

El consistori disposa de l’autorització de la direcció general de Cultura i Patrimoni. Cal recordar que l’espai on es troba el vestigi és de titularitat municipal i que el nou expedient administratiu per a la retirada, activat el maig del 2021, ha sumat més d’un centenar d’al·legacions a favor.

En aquesta línia, el comité tècnic d’experts per a la valoració de la retirada dels vestigis del País Valencià va determinar que el monument del parc Ribalta «continua sent en l’actualitat un signe d’exaltació de la Guerra Civil i la dictadura per a ser un punt de concentració per a l’exaltació del franquista en dates concretes». Per la seua banda, la direcció general va notificar que aquest monument és actualment contrari a la democràcia i que cal aplicar les lleis.

Comparteix

Icona de pantalla completa