Diari La Veu del País Valencià
Gustau Muñoz reflexiona sobre el País Valencià, la política, la cultura i la memòria en el seu nou llibre

Vincle Editorial ha publicat Espill d’un temps, un assaig de Gustau Muñoz conformat per una sèrie de textos que es relacionen amb allò que apassiona l’autor: la cultura, la política, el país, la memòria. I en bona mesura en una època determinada.

Muñoz hi reflecteix un temps observat, viscut, llegit, sofert i alhora gaudit. «Un temps que és d’altra banda elàstic, perquè sovint el passat és també present i en el present es prepara -o s’avança- el futur. Hom viu el present, però som deutors del passat, i esperem tothora el que vindrà», assenyala l’editorial.

El sentit d’aquest llibre «és enllaçar idees i persones, problemes oberts, hipòtesis i conviccions». També, «transmetre idees i reflexions a partir d’un compromís primerenc i sostingut en el temps».

Espill d’un temps està estructurat en quatre apartats. En el primer, «Notes personals», s’hi consignen idees, observacions i punts de vista, de vegades també perplexitats, a partir d’una reflexió polèmica i sense embuts. Hi ha textos dedicats a temes diversos, des de la dicotomia nació política-nació cultural, els clàssics i la sensibilitat contemporània o la literatura com a religió.

En «Ciutats vistes», Muñoz dona compte d’impressions i reflexions suscitades per aquesta condensació de l’activitat i la creativitat humana en l’espai que són les ciutats, en especial Nova York, Londres, Lisboa, Porto o Frankfurt.

En «Abecedari de contemporanis» ens ofereix una sèrie de retrats literaris d’aquelles persones a les quals l’autor considera els seues contemporanis capitals i amb les quals ha compartit idees i acció, moments de vida i projectes. Ací trobem retrats de polítics, intel·lectuals, escriptors o periodistes com Mónica Oltra, Mario Garcia Bonafé, Antoni Furió, Ernest Garcia, Emèrit Bono, Ferran Garcia-Oliver, Pau Viciano, Doro Balaguer, Eliseu Climent, Martí Domínguez, Pedro Ruiz Torres, Vicent lonso, Adolf Beltran, Carles Mulet, Joan F. Mira, Sandra Obiol, Francesc Pérez Moragón, Amat Sánchez, Manuel Alcaraz, Simona Skrabec, o Vicent Olmos, entre d’altres.

En l’últim, «Instantànies», s’aborda l’ampli món de la cultura —la literatura, el pensament, l’art— amb aproximacions a un seguit de situacions i d’autors i creadors —com ara Gerald Brenan, Walter Benjamin, Domènec Guansé o l’Equip Crònica—, a la importància de les biografies, les traduccions, la visió mítica de Buenos Aires, la pseudo-història, la novel·la històrica o la «mala imatge» dels valencians. En aquests assaigs, al capdavall, batega una certa visió de la cultura entesa com una xarxa de relacions i referents, un tapís o un mosaic, una eina de civilització, un procés de coneixement.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa