Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 1909 es va inaugurar l’Exposició Regional Valenciana

El 22 de maig de 1909 es va inaugurar l’Exposició Regional Valenciana, una mostra del comerç i la indústria que es va dur a terme a la ciutat de València entre el 22 de maig i el 22 de desembre sota el mandat de l’alcalde José Maestre Laborde-Boix. Aquesta fira, que fou una important trobada d’industrials i capitalistes, sobretot de Catalunya i el País Valencià, va significar una profunda remodelació arquitectònica de la ciutat. Entre els actes celebrats hi va haver també, el 14 de setembre, la coronació de Teodor Llorente com a poeta oficial de València.

L’esdeveniment fou també fructífer en la creació d’un ric patrimoni modernista per a la ciutat, en la forma dels diversos edificis de l’exposició, com ara el Palau de l’Exposició. Aquest conjunt, que ocupava 16 hectàrees, es va construir al principi del Camí nou del Grau, el que seria la moderna avinguda del Port, i la Fàbrica de Tabacs (o Tabacalera), que data del 1906.

La seua principal artèria era el carrer d’Amadeu de Savoia entre els actuals barris de Mestalla i Exposició. L’exposició tingué tant d’èxit que el 1910 es va convertir en una «Exposició Nacional». Tanmateix, després de l’exposició es va enderrocar la majoria dels edificis, i només hi van restar el Pavelló d’Indústria (que es va transformar en la Fàbrica de Tabacs), el Palau Municipal (hui anomenat Palau de l’Exposició) i, adossat al mateix, la Casa de la Lactància, actual Balneari de l’Albereda.

El president de l’exposició, Tomás Trénor Palavicino, va encomanar la creació d’un himne per celebrar la fira al Mestre José Serrano Simeón, qui s’encarregaria de la música, mentre Teodor Llorente havia d’escriure la lletra. Malgrat això, a la fi fou José Serrano qui el va escriure, seguint els models del poeta Maximilià Thous i Orts.

El maig del 1925 els alcaldes dels ajuntaments de Castelló de la Plana, València i Alacant van decidir que aquest himne fora l’himne del País Valencià. Frases com «Per a ofrenar noves glòries a Espanya» van generar una pluja de crítiques per gran part de la classe política, especialment per part dels blasquistes i del nacionalisme valencià. El to espanyolista i triomfal de l’himne sempre ha generat les crítiques d’una part de la societat valenciana.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa