Diari La Veu del País Valencià
Mor el poeta Francisco Brines, últim Premi Cervantes

El poeta Francisco Brines ha mort aquest dijous als 89 anys. Estava ingressat a l’Hospital Francesc de Borja de Gandia (la Safor) després de passar per una operació l’endemà d’haver rebut el Premi Cervantes 2020, el 12 de maig, a la seua casa d’Elca, a Oliva (la Safor).

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha confirmat la defunció del poeta. «La seua família i les seues persones més íntimes li han donat un paper i un bolígraf en els seus últims instants. I Paco ha escrit només dues paraules: «Us estime». Se’n va una gran persona. Queda un record etern», ha escrit en Twitter.

El poeta és considerat com un dels escriptors més personals de la lírica intimista en la coneguda Generació del 50. Distingit amb nombrosos guardons, la Generalitat li va concedir el Premi de les Lletres Valencianes el 1987 i l’Alta Distinció el 2019.

Va publicar el seu primer poemari, Las Brasas, l’any 1959, amb el qual va rebre el Premi Adonais, i el 1966 va guanyar el premi Nacional de la Crítica per la seua obra Palabras en la oscuridad. A més, el 1987 va rebre el premi nacional de Literatura per El Otoño de las rosas, un dels seus llibres més coneguts, i en 1995 La última costa.

Influït per Juan Ramón Jiménez i Luis Cernuda, Brines va ingressar l’any 200 en la Reial Acadèmia de la Llengua per a ocupar la butaca «x», en substitució del dramaturg Antonio Buero Vallejo. A més, el 1999 va rebre el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles pel conjunt de la seua obra, i el 2010 el Premi Reina Sofia de Poesia Iberoamericana.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa