Diari La Veu del País Valencià
Joan Benesiu, Ananda Dansa i Susanna Lliberós, entre els guanyadors dels Premis de la Crítica 2020 de l’IIFV

L’Aula Magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat d’Alacant (UA) ha acollit aquest dimecres el lliurament dels Premis de la Crítica 2020 de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana (IIFV), que han rebut Joan Benesiu, Maria Dolors Pellicer, Irene Bofill, Pep Cortés, Ananda Dansa, Susanna Lliberós i Vicent Bataller.

L’acte, que va haver d’ajornar-se per la pandèmia l’any passat, ha sigut presidit per la rectora de la UA, Amparo Navarro, i ha comptat amb les intervencions de Daniel Climent, qui ha oferit la dissertació inicial «Pinzellades sobre etnobotànica i llengua»; el degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, Juan Mesa, i el director de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, Vicent Josep Escartí i Soriano.

Amparo Navarro, després de felicitar els guardonats i l’IIFV, ha expressat «el ferm compromís de la UA amb la normalització lingüística, un compromís de més de 30 anys impartint docència en valencià a les aules». Per la seua banda, el director de l’IIFV ha subratllat la necessitat de «prestigiar la llengua i la cultura valencianes».

Els premiats en literatura

En la modalitat de Creació Literària, el jurat ha triat l’obra Serem Atlàntida, de Joan Benesiu, publicada per Edicions del Periscopi el 2019. Ha valorat el seu caràcter innovador, la voluntat d’obrir nous camins en el gènere novel·lesc, hibridant-lo amb l’assaig, així com l’alt nivell del debat conceptual que proposa, al voltant de temes tan rellevants com els de frontera, memòria, simulacre o identitat.

En la categoria de Literatura Infantil i Juvenil han guanyat Maria Dolors Pellicer i Sòria, autora, i Irene Bofill, il·lustradora, pel llibre Comptem cabretes i pintem ocells (2019), Col·lecció Vagó de versos d’Editorial Andana.

El Jurat ha ressaltat la qualitat literària d’aquest llibre de poemes de Maria Dolors Pellicer, «autora de llarga i consolidada trajectòria que desplega relacions intertextuals amb la millor producció poètica contemporània en llengua catalana i amb la nostra tradició oral».

Arts escèniques i comunicació

El premi d’Arts Escèniques i Audiovisuals ha sigut exaequo per a Pep Cortés i la Companyia Ananda Dansa, «en reconeixement a dues trajectòries rellevants en el desenvolupament i la consolidació de les arts escèniques valencianes».

En la modalitat de Comunicació i Difusió Cultural, s’ha reconegut a Susanna Lliberós i Cubero, conductora en la ràdio À Punt del magazín Pròxima Parada. El jurat la qualifica de «comunicadora madura i seriosa» i ha valorat el seu «intent de donar la informació i portar la reflexió i el debat des d’una perspectiva valenciana plural en els diferents temes que es tracten».

Quant a Estudis Lingüístics i Literaris, el premi ha sigut per a Vicent Bataller per El parlar del «tinguem». El valencià de Xàtiva i la seua àrea d’influència (2018), que «constitueix una descripció completa i acurada de la parla de la Costera poble a poble, inclosos alguns limítrofs de comarques veïnes».

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa