Diari La Veu del País Valencià
Compromís aposta pel cooperativisme com a eina per evitar el tancament d’empreses

El diputat de Compromís i president de la Comissió d’Indústria i Comerç, Turisme i Noves Tecnologies de les Corts Valencianes, Josep Nadal, ha presentat una proposta per tal que des del Consell s’inste el govern espanyol a accelerar la modificació de la Llei Concursal, perquè desenvolupe normativament i establisca els programes pressupostaris amb les mesures necessàries per fomentar i facilitar les operacions de suport i la promoció de la compra d’empreses en fallida per part de la seua plantilla, pràctica que es coneix també com «workers buy out» (WBO).

Segons Nadal: «La modificació de la Llei Concursal és un pas necessari que podrà facilitar als treballadors i treballadores de les empreses en fallida constituir-se en cooperativa. Això pot suposar una opció de futur per a la continuïtat de l’empresa afectada per la crisi i, evidentment, per a la plantilla. És una solució win-win, que permet esquivar el tancament empresarial i l’atur del personal de les empreses».

«Parlem d’una compra que assegura la continuïtat de les parts més productives i viables de l’empresa, evitant la seua desaparició i conservant una part important dels llocs de faena, i permet als treballadors i les treballadores encarregar-se del control i gestió de l’empresa en forma de cooperativa», ha explicat. «Es tracta d’una pràctica habitual en altres països veïns, com ara Itàlia, que ha salvat 301 empreses i 9.448 llocs de treball», ha afegit. «I a l’Estat espanyol, des del 2017, s’han transformat 508 empreses amb més de 3.000 llocs de feina mantinguts, mentre que al País Valencià hi ha hagut quatre des del 2008, salvant 200 llocs de treball», ha apuntat.

Nadal ha explicat que «així i tot, l’obligació de la cooperativa passa per ser una empresa rendible, però anteposa el benestar de les persones a la màxima del benefici pel benefici». És per això que «posa en el centre les persones treballadores i fomenta una millor flexibilitat organitzativa que afavoreix la conciliació de la vida personal, un fort arrelament el territori i un important compromís social amb la zona d’establiment». Tot això «possibilita que en moments de crisi s’opte per fórmules més respectuoses amb la plantilla, explorant possibilitats organitzatives diferents dels acomiadaments massius».

Compromís considera que «aquesta conversió hauria d’estar fomentada i facilitada per les diferents administracions públiques, eliminant dificultats legislatives com a mesura per protegir el nostre sector industrial i teixit productiu en general, evitant massives incorporacions de treballadores i treballadors a les llistes de l’atur de forma cíclica, i generant un teixit econòmic cada vegada més resilient i potent en l’actual i futur context econòmic». Així, «mentre que el nombre d’empreses creades el 2020 va disminuir un 13% enfront d’altres anys, el nombre de creació de cooperatives al País Valencià es va mantenir, amb una davallada percentual només de l’1,3%, com a exemple d’aquesta resiliència».

«A més, al nostre territori comencem a fer passos que ens apropen al model WBO, ja que la Conselleria d’Economia Sostenible ha iniciat, junt amb FEVECTA, el programa pilot “Salva la teua empresa”, que amb l’instrument financer convingut amb IVF, a través de FININVAL, FondCoop CV, busca ajudar a la consecució de la transformació d’una empresa en cooperativa», ha conclòs Nadal.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa