Diari La Veu del País Valencià
La Marxa per la Llibertat reivindicarà una «solució de conformitat» per al poble sahrauí

Diversos col·lectius i organitzacions socials han presentat aquest dilluns al Teatre Micalet la «Marxa per la Llibertat del Poble Sahrauí», que el pròxim 2 de juny partirà de València a Madrid, on diferents organitzacions lliuraran al govern espanyol un manifest en senyal de protesta. A més, s’ha organitzat una premarxa al jardí del Túria el 30 de maig per visibilitzar l’acció estatal.

La Marxa és en una acció «col·lectiva, estatal i coordinada» per a denunciar que el Sàhara Occidental «està més de 45 anys entre l’exili, la repressió i ocupació, sense una solució de conformitat amb el Dret Internacional», així com per a alertar sobre l’actual situació de guerra «provocada per la violació de l’alto el foc per part del Marroc».

Una de les portaveus de la Marxa a València, Lorda Crespo, ha destacat que diferents organitzacions de la ciutat s’hi han sumat amb l’objectiu de «mobilitzar la societat en favor de la causa, donar un toc d’atenció al govern espanyol i posar en l’agenda política el paper clau del país com a potència administradora del Sàhara Occidental i agent principal per a motivar la solució del conflicte». En aquesta línia s’han pronunciat també amb la lectura d’un manifest durant la celebració de l’acte.

La Marxa estatal arrancarà dues setmanes abans, el dia 20 de maig, a Andalusia. D’aquesta manera, Cadis es convertirà en el punt d’eixida d’una marxa que recorrerà posteriorment Canàries, Balears, Galícia, Cantàbria, Navarra, la Rioja, Catalunya, Extremadura, Castella i Lleó, Castella-la Manxa i el País Valencià. Madrid serà el punt de confluència el 18 de juny, on se celebrarà un acte central.

Així mateix, durant els mesos de maig i juny se celebraran diferents activitats i actes en diferents pobles i ciutats del País Valencià per tal de «posar en valor el compromís de la societat civil» i sumar adhesions a aquesta iniciativa que compta amb el suport de la República Àrab Sahrauí Democràtica i el Front Polisario.

En aquesta línia, el delegat del Front Polisario a València, Habibulah Mohamed, ha subratllat que, a través d’aquesta iniciativa, la societat valenciana «es bolca amb la causa del poble sahrauí» davant «la desídia de la comunitat internacional i la complicitat del govern espanyol amb el règim invasor marroquí 46 anys després de l’ocupació il·legal de l’antiga colònia espanyola del Sàhara Occidental».

Un altre dels portaveus de la marxa, Sergio Melo, ha posat en valor que associacions de naturalesa «molt diferent» s’han coordinat per a «visibilitzar la causa sahrauí. La il·lusió que ha generat aquesta iniciativa no es limita a les associacions tradicionalment prosahrauís, sinó que està transcendint a àmbits molt diferents», ha afegit, alhora que ha manifestat que la Marxa és una xarxa «viva, dinàmica, que creix cada dia amb més adhesions, més activitats i més compromís».

En la presentació ha estat també present l’actor i director escènic Carles Castillo, que ha demanat al món artístic i cultural que done suport a aquesta iniciativa ciutadana. Per la seua banda, la directora escènica i portaveu de la marxa, Gemma Ortells, ha defensat que des del món cultural valencià «sabem que sempre s’ha donat suport a les causes justes, l’art és la nostra manera d’enderrocar murs i fer visibles realitats silenciades».

La Marxa va començar a gestar-se a finals del 2020 com a «resposta de la societat civil després de la tornada al conflicte bèl·lic que va suposar la violació de l’alto el foc per part del Marroc el mes de novembre a la zona del Guerguerat».

«Ni la societat civil ni el govern espanyol tenen l’obligació de suportar una motxilla que acumula ja més de quatre dècades de despropòsits, il·legalitat i vulneració dels drets humans; a més d’una situació insostenible ja en els campaments de refugiats, on la població sahrauí continua resistint en l’exili i en condicions inhumanes», han denunciat els organitzadors.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací.

Comparteix

Icona de pantalla completa