Diari La Veu del País Valencià
La Unió denuncia que la UE inspecciona de manera «aleatòria» i «reduïda» els cítrics de Turquia i Egipte

La Unió de Llauradors denuncia que la Comissió Europea fa inspeccions de manera «aleatòria» als cítrics provinents d’Egipte i «limita» els de Turquia al 5% i 10% segons varietats, mentre «les deteccions posteriors de residus de plaguicides o substàncies prohibides en les partides procedents de tots dos països continuen a l’alça».

Segons ha comprovat La Unió, «malgrat que enguany s’han detectat un total de 18 rebutjos de cítrics egipcis per presència de plagues o substàncies prohibides, la CE no ha inclòs en la llista d’aliments i països d’especial vigilància les taronges d’Egipte», cosa que demostra «la gravetat d’aquesta situació». Per tant, les inspeccions dels cítrics egipcis «són quasi nul·les, tant a frontera com al punt de venda».

Per al cas de Turquia, «a pesar de les xifres sense precedents de deteccions de residus d’importacions, amb 94 intercepcions, no s’ha elevat el percentatge d’inspecció mínim dels lots, que es manté en una ridícula xifra del 5% per a clementines i del 10% per a taronges».

En aquest sentit, La Unió proposa a la CE que «augmente els percentatges d’inspecció mínims en tots aquells països que tinguen quantitats elevades de rebuig per la detecció de plagues o l’ús de substàncies prohibides», ja que « l’entrada d’organismes nocius pot ser un greu perill per a la citricultura europea».

La Unió assenyala que enguany «Turquia i Egipte acaparen totes les alertes sanitàries per residus de pesticides en importacions de cítrics que s’han detectat a la Unió Europea (UE), tant per superar el límit màxim (LMR) com per emprar substàncies no autoritzades a la UE, com ara el clorpirifos o el metil clorpirifos, per lluitar contra les plagues, o el prochloraz, per a tractaments postcollita».

L’organització agrària indica que, «segons l’informe de la RASFF -l’Autoritat de la Comissió Europea per a les alertes de seguretat en aliments- hi ha hagut un total de 118 enviaments rebutjats en frontera, d’alertes o de seguiment i informació, dels quals 94 provenen de Turquia, 18 d’Egipte (la majoria al març i abril quan comença el gros de les exportacions a la UE) i 3 de la Xina». A més, «moltes d’aquestes deteccions són qualificades per la RASFF de risc seriós».

Per això, sospita que «entra molta fruita als mercats europeus amb LMR alts o substàncies prohibides, la qual cosa suposa un problema greu per a la seguretat alimentària i la salut». La Unió no entén «com els productes agrícoles produïts a la Unió Europea han de complir amb uns estàndards molt exigents i han d’adaptar-se a les exigències de la nova política «de la granja a la taula» i, mentrestant, s’observa cada vegada més alertes sanitàries en les produccions procedents de països tercers als quals caldria impedir l’entrada si no compleixen els estàndards europeus».

Amb aquestes noves dades a la mà, l’organització insisteix «que ha d’haver-hi una homogeneïtzació dels estàndards de producció europeus amb els procedents de països tercers, des dels aspectes fitosanitaris fins als socials o democràtics». Fins que això no s’acomplisca, La Unió assenyala que «s’haurien de suspendre les importacions de produccions procedents de països tercers que no s’ajusten a les normatives comunitàries» i demana als consumidors que «comproven l’origen de la fruita per consumir cítrics europeus en general i valencians en particular».

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa