Diari La Veu del País Valencià
Oltra rebutja el macrocentre psiquiàtric penitenciari projectat a Setaigües i defensa un model més amable

La vicepresidenta i consellera de Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha rebutjat el «macrocentre» psiquiàtric penitenciari projectat a Setaigües (la Foia de Bunyol) i ha defensat, per contra, un model de tractament comunitari, «amable» i pròxim per a les persones amb trastorns de salut mental. Un model basat en infraestructures xicotetes tant si són residències com centres diürns per evitar el «desarrelament».

Així ho ha traslladat aquest dilluns a representants d’entitats del sector de salut mental, en una reunió en què han abordat el projecte d’Institucions Penitenciàries. «Tant l’OMS com els experts rebutgen aquests macrocentres on les persones estan lluny de casa», ja que això, «dificulta l’acompanyament tan necessari en la seua rehabilitació», ha advertit.

Per això, des del departament que encapçala preveu destinar cinc milions d’euros durant el segon semestre del 2021 a implantar aquest model d’atenció a les unitats de salut mental dels ajuntaments valencians.

Paral·lelament, Igualtat repartirà 1,2 milions al Tercer Sector mitjançant la convocatòria de programes per a itineraris de vida independent en pisos supervisats, també amb l’objectiu d’acompanyar les persones que pateixen trastorns de salut mental greu en el seu procés de reinserció i inclusió.

Un model del segle XIX

Per part de la plataforma «Salut mental fora de les presons», Javier Vilalta, responsable de l’Associació Àmbit, ha reclamat que la Generalitat s’opose al centre de Setaigües perquè «contravé» tant la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU com el pacte autonòmic i l’estratègia estatal de salut mental.

Es tracta, al seu parer, d’un macrocentre per a 500 persones que «recorda els del segle XIX». «Aquest model no cap en la nostra societat: ho diuen més de 200 entitats que representen les ONG de l’àmbit penitenciari, les associacions de familiars i les de professionals de psiquiatria i medicina legal», ha recalcat Vilalta.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací.

Comparteix

Icona de pantalla completa