Diari La Veu del País Valencià
Tal dia com hui del 1897 va nàixer la guitarrista Josefina Robledo a València

El 10 de maig del 1897 va nàixer a València Josefina Robledo Gallego, l’alumna del mestre Francesc Tàrrega que va aconseguir més notorietat, i una de les seues deixebles més estimades. Tàrrega va començar a instruir-la el 1904 a València i durant les visites que l’aprenent feia a Barcelona ​​acompanyada dels seus pares, amics íntims del mestre. El mateix Tàrrega va presentar la jove alumna en el seu primer concert al Conservatori de València el 1907, quan només tenia10 anys d’edat.

Prompte, la seua carrera com a concertista la va portar a diferents ciutats espanyoles, en les quals va despertar l’admiració de públic i crítica. El 1912, va viatjar a Sud-amèrica per dur a terme una gira que va incloure actuacions a Argentina, Uruguai, Paraguai i Brasil. Amb només 18 anys, la jove guitarrista va decidir instal·lar-se i treballar com a professora de l’instrument a Sao Paulo i després a Rio de Janeiro, i es va convertir en la principal divulgadora de l’escola Tàrrega al Brasil. De fet, Josefina Robledo va conservar sempre els exercicis personals que li preparava el seu mestre, i un dels seus alumnes al Brasil, Osvaldo Soares (1884-1966), va publicar el 1932 un tractat de guitarra amb el títol Escola de Tàrrega.

El 1923, la guitarrista valenciana va tornar a Argentina i va impartir classes al Conservatori de la Plata durant uns mesos, però de seguida va tornar de manera definitiva a València. A partir de llavors, va oferir alguns concerts a l’estat espanyol i a Europa, però va reduir significativament les seues actuacions després de casar-se el 1927 amb Ricardo García de Vargas, cronista oficial de Godella (l’Horta Nord), on la concertista va viure durant 42 anys. Va destacar la seua presència en els homenatges a Tàrrega celebrats el 1952 a Vila-real i el 1959 a València.

Tot i que Josefina Robledo no va compondre moltes obres, sí que va fer transcripcions d’autors clàssics com ara Mendelssohn, Beethoven o Chopin, i va ser la primera guitarrista de l’Estat que va triomfar internacionalment.

Josefina Robledo va morir el 1972 i, set anys després, el seu marit va decidir donar unes obres d’art a la Caixa d’Estalvis de València amb la finalitat d’obrir un fons per crear dos premis: el primer havia de dedicar-se a l’estudi històric de Godella, i l’altre, a la memòria de la seua esposa. És així com es va crear el Concurs de Guitarra Josefina Robledo. Un concurs que es va celebrar des del 1979 fins al 1987. La convocatòria es va recuperar l’any 2009 amb caràcter internacional.

El crític i musicòleg Eduard López-Chávarri i Marco va descriure Josefina Robledo com una guitarrista tan virtuosa com Andrés Segovia.

Fonts: «Josefina Robledo Gallego», Qué es Arte. Enciclopedia / Mar Norlander, «Josefina Robledo Gallego. Guitarra», Mujeres instrumentistas

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa