Diari La Veu del País Valencià
«1706. La crema de Vila-real», un vídeo sobre un fets terribles encara molt desconeguts

L’Associació Cultural Socarrats va presentar el vídeo «1706. La crema de Vila-real» aquest dijous a la sala d’actes de la Caixa Rural de la capital de la Plana Baixa. En l’acte, hi van participar el president de Socarrats, Fermí Font; la regidora de Normalització Lingüística i Tradicions, Noèlia Samblàs, i els historiadors i membres de l’associació, Antoni Pitarch i Santiago Vilanova.

En la presentació, Font va al·ludir al caràcter pedagògic del vídeo i a la necessitat de fer conéixer uns fets tan importants com poc coneguts, i Samblás va manifestar el seu suport a la tasca de Socarrats i va confirmar la voluntat de la regidoria que encapçala a continuar col·laborant-hi.

Posteriorment, Pitarch i Vilanova, autors del guió del vídeo, van il·lustrar el nombrós públic present amb algunes dades històriques i demogràfiques a fi de contextualitzar els fets ocorreguts el 1706 en el marc tant de la història d’Europa com de la microhistòria.

El dia més trist de la història de Vila-real

Pitarch afirma en el vídeo que el 12 de gener del 1706 és «el dia més trist» de la història de Vila-real, ja que hi va haver 500 morts en poques hores, 253 dels quals veïns del poble.

Els autors adverteixen que, vist en perspectiva, «la guerra de Successió (1701-1715) és, amb molta diferència, l’esdeveniment històric amb més bibliografia sobre Vila-real perquè, després de ser fundada per Jaume I a Fur d’Aragó, prompte canviaria als Furs de València per entrar a formar part de les Corts Valencianes com a vila reial de primera i amb representant propi, el seu protagonisme polític i social s’allargaria fins al mateix 1707 quan la desfeta d’Almansa i el triomf posterior de Felip V acabaria amb les viles reials, els Furs, les Corts, el dret civil valencià i, en definitiva, amb tota l’obra legislativa del nostre rei fundador».

Aquells terribles successos a la capital de la Plana Baixa, indica Pitarch a la seua obra 1706, la guerra de Successió a Vila-real (2006), van ser narrats, entre altres, per alguns coetanis com el general Peterborough (Memòries del 1707), el marqués de San Felipe (1725), Daniel Defoe (1728), Miñana (1752), Cavanilles (1795) o Francesc Castellví (1652-1757).

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa