Diari La Veu del País Valencià
Les vacunes hauran evitat un 80% de morts per COVID a finals de maig, calcula el BIOCOMSC

El BIOCOMSC (Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos) preveu que la vacunació entre els majors de 60 anys es traduïsca en una baixada general de les defuncions per la COVID-19. L’investigador de la UPC, Daniel López Codina, indica que preveuen que les morts siguen un 80,5% menys en tres setmanes, quan hauran fet efecte les vacunes distribuïdes fins al 2 de maig, en comparació a un context en què no s’haguera vacunat (no es compta l’efecte protector del vaccí, que fa baixar la incidència). López Codina diu que s’avança «en la bona direcció» però alerta que les incidències continuen sent molt altes i que, tot i la vacunació, es podrien descontrolar si les mesures es relaxen massa. El grup 10-19 anys és el que té la incidència més alta i ho relaciona amb la variant britànica.

L’impacte de la COVID-19 ha caigut en picat a les residències des de mitjan gener i estan disminuint les morts i casos greus en les persones de més de 80 anys (no institucionalitzades). La cobertura vacunal en aquests dos grups prioritzats supera el 80%. Ara, els efectes de la vacuna es comencen a notar en les persones d’entre 60 i 80 anys, que són les que s’estan immunitzant des de fa unes setmanes.

Els investigadors del BIOCOMSC observen que la incidència del coronavirus baixa de manera més ràpida en els grups que s’estan protegint i calculen que la vacuna reduirà un 80% les morts per COVID en tres setmanes i un 42% els ingressos a l’UCI, en comparació a un context sense vaccí.

«La mortalitat, els casos greus i els lleus en les persones de més de 80 anys han disminuït molt. Això mostra que les vacunes són efectives i funcionen bé. Per davall, ho estem començant a veure. ​Encara no veiem el resultat de la vacuna que es posa hui», assenyala López Codina.

«Les UCI també baixen, encara que molt lentament. Tot això és el resultat d’estar protegint la gent de més de 60 anys. I quan comencen a vacunar els més grans de 50 anys i avancen en els de més de 60, els efectes seran cada vegada més grans. Cada setmana veurem una millora», preveu aquest biofísic.

Esperança i prudència

López Codina adverteix que les incidències són ara com ara molt altes i que si les mesures de control de la pandèmia i d’autoprotecció es relaxen de forma brusca, pot tornar a haver-hi un creixement de casos. «Estem en la bona direcció, però encara no s’ha acabat», recalca. «Hem d’estar contents perquè la vacunació ens està ajudant a millorar, però hem de ser conscients que progressem lentament», afegeix.

El professor de la UPC assenyala que les vacunes en els grups de més edat protegeixen els hospitals i les UCI i fan baixar la mortalitat. Aquest efecte és vital. Ara bé, López Codina alerta que incidències elevades entre els més joves comporten igualment casos greus i tensionen els centres d’atenció primària, les escoles amb grups confinats o les empreses amb baixes laborals, entre molts altres impactes, com està passant en països com Suècia, diu.

«Hem d’aconseguir que la mortalitat i els ingressos als hospitals baixen, però també hem de treure pressió a la societat. I ho tenim a l’abast en els propers mesos, però hem de ser pacients», recalca.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa