Diari La Veu del País Valencià
Descobreixen 10 metres de muralla iberorepublicana al Torrelló del Boverot d’Almassora

L’excavació iniciada a mitjan febrer al jaciment del Torrelló del Boverot d’Almassora (la Plana Alta) ha descobert quasi 10 metres de muralla del període ibèric final – romà republicà, que cronològicament se situa entre finals del segle III i la primera meitat del segle II a.n.e. L’actuació, duta a terme per l’empresa d’arqueologia Global Geomàtica SL, està valorada en 35.584 euros i compta amb el cofinançament al 50 per cent dels fons municipals i FEDER de la Unió Europea.

Aquests treballs al recinte ja van localitzar en les tres primeres setmanes un fossat ampliat cap al barranc del riu Millars, segons ha informat l’Ajuntament en un comunicat.

El primer assentament del Torrelló es va crear probablement en un moment avançat del Bronze Mitjà en una zona plana d’un espadat d’una terrassa fluvial. Estava constituït per cabanes o estances, protegit per una muralla de vora dos metres d’altura a la part nord i de forma natural al costat sud. Gràcies al material trobat i els diferents estudis realitzats es pot proposar una datació al voltant de l’any 1000 a.n.e. A partir del segle VII a.n.e. es va produir la convivència de gent autòctona i nous comerciants que van anar arribant a través del delta del riu, cosa que explica la barreja de material local i fenici.

Atuell de perfil globular decorat. Inicis del segle VII a.n.e. | Castelló Arqueològic. Diputació de Castelló

L’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, i la regidora de Patrimoni, Carmina Martinavarro, han aprofitat els recents descobriments per visitar al Torrelló acompanyades per l’arqueòleg municipal, Gerardo Clausell, qui va dirigir les primeres excavacions a finals dels anys 80. Durant la visita, Clausell els ha mostrat les novetats situades en aquesta part del jaciment, així com el fossat ampliat, que deixa a la vista un tram de recinte defensiu situat davant de la muralla ibera.

Els tècnics han mostrat a Galí i Martinavarro els quasi 10 metres de muralla iberorepublicana. A més, els operaris han explicat la consolidació de tota la muralla, projecte previst per a enguany, l’ampliació de la mateixa excavació i el seu manteniment. Aquestes actuacions permetran conservar el jaciment durant molts anys i convertir-lo en un punt turístic «clau» d’Almassora.

D’altra banda, els arqueòlegs apunten que en la mateixa zona poden haver trobat una porta ibèrica d’accés al costat de la nova muralla. Clausell ha confirmat que la setmana que ve esperen concretar amb certesa la utilitat de la nova troballa. Durant aquest mes i mig d’actuacions, l’empresa contractada també ha localitzat un mur paral·lel xicotet a la muralla principal. De moment, la investigació per esbrinar la funció d’aquest mur i la seua longitud continua.

L’alcaldessa d’Almassora, Merche Galí, i la regidora de Patrimoni, Carmina Martinavarro, visiten el Torrelló acompanyades per l’arqueòleg municipal, Gerardo Clausell

«Els descobriments superen les previsions»

Martinavarro ha valorat les noves troballes i ha assenyalat que veure que els treballs que van començar fa anys avancen cada dia i consoliden el Torrelló del Boverot «com un dels punts forts turístics d’Almassora és un orgull». A més, Clausell ha destacat que intuïen que es podrien trobar noves troballes, «però els últims descobriments superen les previsions».

Finalment, el consistori ja planeja recuperar les visites turístiques guiades al jaciment per a finals del mes d’abril, sempre que la situació sanitària ho permeta, amb aforament reduït i amb les mesures de seguretat pertinents. L’Ajuntament pretén vincular el recinte arqueològic amb la sala d’exposicions del museu del carrer Major per a afavorir l’accés al patrimoni.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa