Diari La Veu del País Valencià
Un trencalòs sanat s’allibera a la Tinença de Benifassà

Aquest dimarts s’ha alliberat un trencalòs, també anomenat trencaossos o crebalòs, que s’ha batejat amb el nom de «Setcases», al Parc Natural de la Tinença de Benifassà. És el tretzè exemplar que es reintrodueix a les muntanyes dels Ports i el Maestrat dins del projecte per retornar el trencalòs a la zona, on es va extingir fa aproximadament mig segle. Aquest exemplar de trencalòs va ingressar l’agost passat al Centre de Recuperació de Fauna Salvatge de Torreferrussa, a Santa Perpètua de Mogoda (el Vallès Occidental). L’havien trobat a Setcases (el Ripollès) amb una fractura del radi de l’ala dreta i amb molt poc de pes. L’alliberament es va fer a la finca del Mas del Peraire, molt prop del límit amb el Parc Natural dels Ports.

Una vegada recuperat de la lesió i amb les condicions òptimes per retornar-lo a la natura, el trencalòs «Setcases» s’ha alliberat a la Tinença, equipat amb un emissor GPS amb el qual se seguiran els seus moviments i es comprovarà si s’adapta al medi o torna als Pirineus com ha fet algun exemplar adult que s’havia portat a les muntanyes dels Ports i el Maestrat.

Per ajudar a la readaptació del trencalòs a la zona, el Parc Natural dels Ports manté dos punts d’alimentació suplementària (PAS), a Tortosa i Horta de Sant Joan (la Terra Alta), on cada setmana es deposita carn i ossos per facilitar l’adaptació d’aquesta espècie d’au carronyaire. Aquests dos punts formen part d’una xarxa, amb set PAS més al País Valencià i Aragó, que cobreix l’àmbit objectiu de reintroducció del trencalòs al massís.

El projecte per retornar el trencalòs es va iniciar el 2018. Hi participa la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i el Govern d’Aragó, així com la Vulture Conservation Foundation i el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic.

Fins ara s’han alliberat tretze exemplars, set adults no reproductors i sis polls. Als polls se’ls solta amb la tècnica de cria campestre d’aus criades en captivitat i són procedents de centres especialitzats i zoos de tot Europa, entre els quals hi ha els centres de fauna de Vallcalent, a Lleida (el Segrià), i Torreferrussa. L’alliberament d’exemplars adults no reproductors, com el d’aquest dimarts, forma part d’una prova experimental consistent en portar als Ports trencalossos procedents del Pirineu.

El trencalòs o crebalòs (nom popular de l’espècie a la Tinença i els Ports) és una de les quatre espècies de voltors que viuen a Europa, una de les aus europees més grans i l’única que s’alimenta d’ossos. A principis del segle XX, vivia als Ports i als principals massissos de la Península, però als anys huitanta la situació de l’espècie ja era molt crítica. A Catalunya només hi havia cinc o sis parelles al Pirineu occidental, havia desaparegut dels Ports, i es van iniciar diverses accions de protecció i un pla de recuperació. El trencalòs torna a tenir presència a diversos territoris fins als 45 actuals, que es concentren al Pirineu i Prepirineu.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa