Diari La Veu del País Valencià
Arxivat el cas dels antifeixistes de Petrer investigats per cridar contra corona, estat i policia en una manifestació

Els dos antifeixistes de l’Assemblea Popular Elda-Petrer no van cometre delictes d’odi en els seus crits contra la corona, l’estat i la policia en una manifestació el passat 4 de juliol. Almenys així ho ha entés la jutgessa, que va decidir arxivar el cas el 18 de febrer, després que els joves es negaren a declarar. La magistrada del Jutjat d’Instrucció número 3 d’Elda ha conclòs que les consignes que es van cridar durant aquella concentració per a mostrar solidaritat amb Pablo Hasél són opinions, emparades dins de l’exercici de la llibertat d’expressió.

La investigació s’havia centrat en les següents proclames: «Els Borbons són uns lladres», «La Policia tortura i assassina» i «Estat terrorista, estat feixista». Per una banda, la resolució judicial ha resolt que es tracta d’opinions. Al seu torn, els antifeixistes han declarat que «per a nosaltres no són simples opinions, es tracta de fets objectius i han aparegut publicats als mitjans de comunicació, però ho donem per vàlid».

Els joves confiaven que el cas acabaria per arxivar-se i així ho van manifestar a aquest diari en anteriors declaracions. Segons ells, se’ls estava investigant per «una tonteria». Això no obstant, ho valoren tot plegat com «una xicoteta victòria del moviment solidari». D’acord amb la seua anàlisi, «el context de protestes socials als carrers i la solidaritat de les últimes setmanes han condicionat la resolució». Els antifeixistes tenen dubtes de com hauria acabat la cosa sense el suport de la gent. En aquest sentit, els petrerins creuen que «el cas s’ha polititzat molt, una de les nostres estratègies, i ha aconseguit ressò mediàtic no només al País Valencià i Catalunya, sinó també a la resta de l’Estat».

Anteriorment, els investigats ja havien assenyalat la desmobilització i la por com els dos objectius principals d’aquesta causa. «Volen personificar la mobilització i identificar uns suposats caps de la protesta. En aquest cas ens ha tocat a nosaltres», han declarat després d’assenyalar que se’ls ha usat com a boc expiatori. Per aquesta raó, han manifestat la intenció de no parar en la seua militància, «ens reafirmem en la politització i la mobilització».

Finalment, els joves antifeixistes han raonat sobre els aprenentatges que el procés els ha pogut deixar. Segons han explicat, «en l’àmbit personal o individual no ens ha influït a cap dels dos, però col·lectivament ens ha ajudat a treballar i teixir la solidaritat i apropar a més gent al moviment». Per a ells, després de tot, «l’individualisme no duu enlloc en aquestes circumstàncies».

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa