Diari La Veu del País Valencià
El projecte «Life Rosseta» destinarà 2,8 M d’euros a la conservació d’aquest ocell aquàtic al Baix Vinalopó

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha afirmat que «el parc natural del Fondo és un espai estratègic i de referència per a la recuperació de la rosseta», durant la presentació del projecte «Life Rosseta», aquest dijous. «Life Rosseta» és un programa de recuperació i reintroducció d’aquesta espècie, declarada en perill d’extinció al País Valencià, i que ve a complementar el pla de recuperació impulsat per la Conselleria des del 2017.

Mollà ha participat en una taula redona en què ha destacat el caràcter estratègic del Fondo per a la conservació d’aquesta au aquàtica. Aquest espai del Baix Vinalopó és, juntament amb les Marismas del Guadalquivir, la zona humida més important d’Europa per a la rosseta, que a més forma part de la Llista Ramsar, Xarxa Natura 2000, zona LIC, ZEPA i és parc natural des del 1989.

«Sempre hem treballat amb la convicció que el futur de la rosseta depén en gran mesura de l’adequada gestió d’aquest parc natural i hem acceptat amb gran satisfacció el repte de la gestió del Fondo i de l’espècie», ha assenyalat la consellera, després de constatar que la nidificació de la rosseta en aquest ecosistema va motivar la seua expansió a altres aiguamolls del litoral valencià, com ara la marjal dels Moros de Sagunt o l’Albufera.

El projecte Life, que va començar al gener i es perllongarà durant els propers cinc anys, suposa un impuls addicional a la recuperació de l’espècie, amb una inversió global de 6.370.453 euros. En el repartiment pressupostari, el País valencià obtindrà 2,8 milions d’euros -el 44% – per a, entre altres actuacions, comprar la finca de la Raja i la de l’Espigolar, donar suport als programes de cria en captivitat i reintroducció, i adquirir l’equipament necessari per al marcatge convencional i seguiment dels exemplars.

Les dues finques s’uniran a la del Racó, que ja és propietat de la Generalitat, per «conformar l’espai més vital de reproducció de la rosseta». El Life suma esforços al programa de cria en captivitat i al pla de recuperació de la Conselleria, que en l’última dècada ha criat més d’un miler d’exemplars i ha alliberat al Fondo més de 550 rossetes.

Les iniciatives de la Conselleria, a més, s’estenen al seguiment a través de censos periòdics que, en els últims anys, s’ha reforçat per l’aportació del Departament de Biologia Aplicada de la Universitat Miguel Hernández d’Elx i amb el marcatge amb emissors GSM, en col·laboració amb el Ministeri d’Agricultura, que ofereix informació sobre les rutes migratòries, la problemàtica de l’espècie i l’ús de l’hàbitat.

La consellera ha destacat el valor natural de la xarxa de zones humides del País Valencià per a la conservació del «nostre ànec més emblemàtic» i com a font de biodiversitat. Així mateix, ha conclòs la seua intervenció assegurant l’èxit de les accions «que parteixen des d’una mirada basada en la ciència i compten amb la voluntat manifesta i entusiasta per fer-la possible».

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa