Diari La Veu del País Valencià
Elx acollirà la seu de l’Agència Valenciana de Protecció del Territori

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat que Elx (el Baix Vinalopó) acollirà la seu de l’Agència Valenciana de Protecció del Territori (AVPT), ​​organisme autònom de l’Administració autonòmica que s’encarregarà de vetllar per la protecció del sòl no urbanitzable i el respecte a la legalitat urbanística.

Així ho ha explicat el responsable del Consell després d’una reunió amb l’alcalde de la ciutat, Carlos González, a la qual ha assistit també el conseller de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi Espanya.

El president ha subratllat que la decisió d’ubicar a Elx aquesta agència forma part del procés de «descentralització real» de les institucions, que va tindre també el seu reflex aquesta legislatura amb la ubicació a Alacant de la seu de la Conselleria d’Innovació. Unes decisions necessàries per harmonitzar i cohesionar el País Valencià.

Puig ha destacat també que l’agència, que estarà en ple funcionament abans que finalitze aquest any i que comptarà amb 35 persones, serà un «potent instrument de coordinació» per als ajuntaments, amb els quals teixirà «aliances» per a la protecció del patrimoni rural del País Valencià i, a més, contribuirà a generar seguretat jurídica en la mesura que tindrà un impacte positiu «molt important» pel seu rendiment tangible i intangible en termes de potenciació econòmica i de preservació del paisatge.

Funcions de l’agència

L’AVPT, regulada a través de la reforma mampresa el 2019 de la Llei d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Paisatge, s’encarregarà d’exercir les potestats administratives de protecció de la legalitat urbanística de la Generalitat, respecte d’infraccions greus o molt greus comeses en sòl no urbanitzable, comú o protegit, i ho farà de forma exclusiva en els municipis que s’adherisquen; i de forma compartida amb els que no s’hi adherisquen.

L’agència tindrà, entre les seues funcions, fomentar la minimització de l’impacte territorial, ambiental i paisatgístic dels habitatges bastits al marge de la legalitat. Així mateix, també realitzarà el seguiment de les activitats en sòl rural que no tenen títol jurídic habilitant i s’encarregarà de divulgar i actualitzar la normativa i els instruments de protecció del territori.

Entre les seues línies d’actuació, hi figura també la redacció del Pla d’Inspecció Urbanística del País Valencià, en coordinació amb els ajuntaments i la resta d’administracions públiques i forces de seguretat, i el manteniment d’un sistema d’informació territorial actualitzat en matèria de protecció de la legalitat urbanística, mitjançant la Infraestructura de Dades Espacial del País Valencià.

També fomentarà la investigació de tècniques de detecció automatitzada de canvis sobre el territori i de seguiment de la regularització d’activitats en sòl rural que no tinguen títol jurídic habilitant, així com d’assessorament i assistència als municipis en les matèries que són de la seua competència.

Agermana’t

Cada dia estem més prop d’aconseguir l’objectiu de recuperar Diari La Veu. Amb una aportació de 150€ podràs obtindre una devolució de fins al 100% de l’import. Et necessitem ara. Informa’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa