Diari La Veu del País Valencià
El senat aprova una moció d’Esquerra Republicana per recuperar el Castell de la reina mora de Benifairó de la Valldigna

La proposta d’Esquerra Republicana del País Valencià ha estat aprovada per 15 vots a favor i 14 abstencions (entre elles la del PSOE) i contempla l’elaboració d’un pla d’acció i un calendari per assegurar l’estructura i escometre la restauració.

El regidor de Proposem Esquerra (de Benifairó de la Valldigna, Josep Lluís Alberola, s’ha mostrat satisfet per l’aprovació després d’anys en què la Generalitat Valenciana no haja fet res per conservar el castell «és lamentable que una joia com el castell de Marinyen, o de la Reina Mora, no haja despertat l’interés de Patrimoni de la Generalitat, tot i la importància històrica que té». Alberola ha volgut agrair a l’associació Hispània Nostra el treball d’anys reivindicant la restauració del castell i incloent-lo en la llista roja. Igualment ha destacat el paper de la mobilització ciutadana recollint signatures, «sense la pressió ciutadana que s’ha dut a terme no hauríem aconseguit que el senat aprovara la moció».

El castell Marinyen és conegut també com castell d’Alfàndec perquè s’ubicava al mig de la Vall d’Alfàndec (el que avui és la Valldigna). Una llegenda li va donar el nom de Castell de la Reina Mora. Tot i el seu estat de degradació és un dels castells millor conservats de la Safor i que encara permet ser recuperat. Està ubicat al cim d’un turó en la vessant nord del Mondúver. De les dos estructures que conté, una pertany a l’època de dominació musulmana (s.XII-XIII) i una altra d’època cristiana. A més a més, cal afegir el valor que suposa que estiga situar sobre les restes d’un assentament de l’Edat del Bronze.

El senador republicà Bernat Picornell, qui ha defensat la moció aprovada, ha destacat la importància de «treballar plegats amb els pobles del País Valencià» i ha lamentat l’abstenció del PSOE. «Hui han perdut l’oportunitat de demostrar que els importa el patrimoni valencià».

La publicació d’aquest contingut ha sigut possible gràcies a les més de 600 agermanades.

Amb una donació de 150€ a la fundació Jordi de Sant

Jordi és possible recuperar fins al 100% de l’import.

Suma-t’hi! Només amb el teu suport recuperarem Diari La Veu!

Agermana’t ací

Comparteix

Icona de pantalla completa