Així ajudaran els aiguamolls a aconseguir la neutralitat climàtica en 2050

Un equip de la Universitat de València lidera una recerca en el projecte LIFE Wetlands4Climate per a posar en valor el paper dels aiguamolls com a embornals de carboni i reductors de les quantitats de gasos efecte d'hivernacle en l'atmosfera.

El passat 2 de febrer se celebrava el Dia Mundial dels Aiguamolls, un tipus d'ecosistema clau per a la vida i que està desapareixent a un ritme tres vegades superior al de les masses forestals.

Davant l'objectiu vinculant per a la Unió Europea de reduir les emissions mundials de carboni en un 55% abans de 2030 i ser climàticament neutra en 2050, els aiguamolls constitueixen una solució natural per a ajudar al fet que aquest repte siga més factible gràcies a la capacitat per a fixar el carboni que d'una altra manera estaria en l'atmosfera. 

En un projecte denominat Wetlands4Climate i liderat per la Universitat de València (UV), els científics analitzaran quant de carboni és realment capaç de retenir un aiguamoll en funció del seu estat de conservació. «També s'identificarà quines mesures de gestió són les més apropiades per a cada aiguamoll de manera que aconseguisquen la màxima capacitat d'emmagatzematge i de mitigació climàtica», destaca Antonio Camacho, coordinador del treball i expert en ecologia funcional d'aiguamolls i canvi climàtic. 

El projecte està coordinat per la Fundació Global Nature i la UV s'encarregarà, en aquest sentit, de desenvolupar els protocols de maneig i gestió i realitzar els mesuraments i experiments en camp i laboratori per a obtenir una anàlisi inicial de qualitat d'aquests ecosistemes. Això servirà de base per a comparar els resultats obtinguts en la implementació de les mesures demostratives després dels quatre anys de projecte. 

Segons els experts, la recerca obri per primera vegada un interessant escenari en el qual es posa en valor que la conservació d'aiguamolls no sols contribueix a la de la biodiversitat, sinó que a més pot ser clau en la lluita contra el canvi climàtic.


Treballs de mostreig en 10 aiguamolls

A mitjan febrer començaran els treballs de mostreig i mesurament en camp de les parcel·les pilot situades en 10 aiguamolls del País Valencià, Castella i Lleó i Castella-la Manxa, on es posaran en marxa diferents mesures demostratives de gestió de la vegetació, el sòl i l'aigua. 

 L'objectiu és vore com es comporten els balanços de carboni en cada aiguamoll respecte a cadascuna d'aquestes mesures de gestió com poden ser les segues, el pasturatge controlat, el maneig dels nivells d'aigua o el conreu del sòl. 

Amb les dades obtingudes s'aprovarà una metodologia que puga optar a fons en el mercat voluntari del carboni, basada en la conservació d'aiguamolls. Per al personal científic, aquestes activitats de certificació i verificació d'emissions incentiven la creació d'ocupació i la posada en marxa de nous models de negoci fonamentats en una aliança entre els humans i la resta de la naturalesa. 

«Aconseguir-ho serà un gran assoliment, ja que sense aquesta mena de mecanismes no s'aconseguirien cotes tan altes en les inversions previstes en gestió i conservació d'aiguamolls, necessàries perquè els aiguamolls treballen com els nostres aliats en la lluita contra el canvi climàtic», apunta Camacho.

Wetlands4Climate

Wetlands4Climate és un projecte secundat per la Comissió Europea a través de l'instrument financer LIFE, coordinat per la Fundació Global Nature i executat en col·laboració amb entitats sòcies com l'Agència EFE, la Fundació València Clima i Energia i l'Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València. 

Aquest projecte compta a més, en la primera fase, amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través de la Fundació Biodiversitat; la Regidoria de Conservació d'Àrees Naturals i Devesa-Albufera de l'Ajuntament de València; i la Conselleria d'Agricultura Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica de la Generalitat Valenciana.

 

Continut publicat a l'agència SINC: 
https://www.agenciasinc.es/Noticias/Asi-ayudaran-los-humedales-a-alcanzar-la-neutralidad-climatica-en-2050


La publicació d'aquest contingut ha sigut possible gràcies a les més de 600 agermanades.
Amb una donació de 150€ a la fundació Jordi de Sant
Jordi és possible recuperar fins al 100% de l'import.

Suma-t’hi! Només amb el teu suport recuperarem Diari La Veu!
Agermana't ací

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.