Diari La Veu del País Valencià
L’alcalde de la Pobla de Benifassà és reelegit president de la Mancomunitat de la Taula del Sénia

David Gil, alcalde de la Pobla de Benifassà (el Baix Maestrat), va ser reelegit president de la Mancomunitat de la Taula del Sénia en l’assemblea telemàtica celebrada aquest dijous.

La Taula va aprovar un pressupost per al 2021 de 533.110,89 euros, un 1% superior al de l’any passat. Entre d’altres activitats, es preveu ampliar el microsite que gestiona la ruta d’oliveres mil·lenàries i l’inventari; fer nous tallers, exposicions i fires; recuperar les jornades europees de patrimoni i les festes suspeses per la Covid el 2020; i impulsar actuacions d’oleoturisme a la zona aragonesa de la Mancomunitat. També participarà dimarts vinent en un taller virtual sobre SIPAM i restauració d’ecosistemes organitzat per la FAO per a tot el món.

La Mancomunitat del Sénia va fer balanç de la feina feta el 2020, com ara els tallers d’ocupació i garantia juvenil, la publicació del llibre Oliveres mil·lenàries, identitat del Territori Sénia, una exposició sobre la pedra seca, les noves àrees inventariades que han inclòs 591 exemplars d’oliveres mil·lenàries (un total de 6.358) i les rutes posades en marxa, així com l’aprovació de la Llei catalana de protecció d’aquests arbres. La Mancomunitat també és un dels nou membres (de tres països diferents) del projecte VALSIPAM (2020-2023) que ha aprovat la Unió Europea.

La Covid va obligar a suspendre la Mostra de l’Oli de Godall, la Festa del Tossal del Rei, algunes de les Jornades Europees Patrimoni i el Congrés d’oliveres mil·lenàries, esdeveniments que es confia poder recuperar enguany. El pressupost aprovat es destinarà a un taller amb 10 alumnes i 3 professors i la contractació de 3 joves tècnics de disseny, medi ambient i patrimoni a la part valenciana, així com tornar a oferir ajuts a l’ocupació a la part catalana de la Mancomunitat.

A la zona ebrenca es treballarà en el desenvolupament i aplicació de la Llei 6/2020 de les oliveres mil·lenàries i es participarà en les jornades telemàtiques del 29 de gener de la Fira de l’Oli de Móra la Nova (Ribera d’Ebre).

Finalment es prepararan les activitats, de moment telemàtiques, del projecte VALSIPAM (Valorització dels SIPAM de l’espai SUDOE) i la Mancomunitat està pendent de poder recollir a Roma el premi Recomed, (la Xarxa Euromediterrània de Ciutats de l’Oliver).

Comparteix

Icona de pantalla completa