Diari La Veu del País Valencià
Una política lingüística territorialitzada a Alacant per a fer front als postulats valencianòfobs de l’extrema dreta

L’obstinació reiterada en un corpus ideològic basat en mentides (la imposició del valencià, la conculcació de la llibertat individual d’elecció de l’ensenyament…), promogudes per VOX, en aquesta ocasió circumscrites a la ciutat d’Alacant, no ens hauria d’estranyar, perquè són part d’una estratègia que vol arraconar i liquidar la llengua pròpia del país.

Així, Vox ha pretés ara –i no serà l’última vegada que ho intente- que Alacant reste exclosa del territori de predomini lingüístic valencià que estableix la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià d’ençà que s’aprovà l’any 1983. L’objectiu era clar: estretir encara més el marge de voluntarietat en l’aprenentatge acadèmic de la llengua als centres educatius i reduir a condicions de marginalitat la presència de la llengua en l’administració.

El Tempir, entitat que treballa per a la defensa i la promoció del valencià al sud, s’oposa frontalment a aquesta proposta d’eliminació de la llengua en la segona ciutat valenciana del país. Però per a El Tempir és molt més greu encara que la dreta extrema (PP) hi done suport per diverses raons:

  1. Perquè el PP persisteix a fer del valencià un instrument de confrontament polític que no pensa deixar en mans de Vox exclusivament per qüestions merament electorals.
  2. Per la voluntat del PP d’eclipsar VOX a Alacant amb una estratègia –la de fer seguiment de l’extrema dreta- que no ajuda gens a la fràgil situació sociolingüística d’Alacant ni, per extensió, del sud.
  3. Amb aquesta actuació es constata una vegada més la nul·la voluntat del PP de traure el valencià del debat polític i partidista, de manera que reitera la seua oposició a construir consensos que facen avançar el valencià a Alacant i isca de la constant precarietat a què és sotmesa.
  4. Per l’actitud hipòcrita del PP en qüestions lingüístiques arreu de l’estat: el que ha fet el 17 de desembre a l’Ajuntament d’Alacant (secundar la proposta de VOX) no s’atreviria a fer-ho a la Corunya (Galícia), cosa que demostra la seua doble vara de mesurar, però sí a Vitòria-Gasteiz (Euskadi). Allà on les consciències lingüístiques són més febles troben terreny abonat per a sembrar disbarats.

No obstant això, per a El Tempir la solució a aquest problema no passa solament perquè el moviment civil valencianista s’hi opose radicalment en contra i arrossegue part de la població alacantina cap a postures favorables a dignificar i incrementar la presència del valencià a la ciutat alacantina; passa també per la necessitat d’articular per a Alacant una estratègia territorialitzada i exclusiva d’impuls del valencià per part de les administració autonòmica valenciana en sinergia amb altres entitats públiques i privades que hi estigueren d’acord. Recordem que en el passat i fins fa ben poc, quan l’esquerra governava Alacant, no hi hagué ni estratègia ni coordinació en aquests aspectes: el PSOE alacantí no ha disposat mai d’un discurs lingüístic mínimament sòlid quan hi ha governat sol o coalligat, i els partits d’esquerra hi han exercit tàctiques lingüístiques titubejants i no gens agosarades amb honroses excepcions.

Per tant, El Tempir demana la necessitat urgent d’ordir aquesta estratègia territorialitzada per a la capital de l’Alacantí, tal com ho ha demanat per a altres ciutats del país com Valèncià, Castelló o Elx. En el fons el País Valencià no és sinó un país d’Alacants. Esperem i desitgem que aquest nou episodi vergonyós tampoc servisca perquè determinats sectors de la nostra societat persistisquen en els seus prejudicis i, en conseqüència, continuen veient el sud, i hui especialment Alacant, com una zona desafecta al valencià i que no se sent valenciana. Aquesta batalla l’hem de guanyar entre tots! No hi ha paradisos lingüístics.

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l’import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací

Comparteix

Icona de pantalla completa