Diari La Veu del País Valencià
Els ecologistes denuncien la contaminació dels rius

Una altra vegada hem tornat a reunir-nos amb mascareta, separació i a l’aire lliure per la pandèmia, ara davant l’antiga estació de La Barraca, al costat mateix de la Via Verda Carcaixent-Tavernes-Dénia o de l’Antic Trenet. Assistírem els portaveus de l’Associació Mediambiental d’Aigües Vives, La Ribera en Bici, Voluntariat de Corbera, Aplec de La Ribera, Xúquer Viu, Amics de la Vieta, Dynamo i Albaida Viu.

En primer lloc comentàrem les Accions pel Clima, del 25-S, que aconseguírem fer-les a quatre municipis de la comarca: Sueca, Corbera, Alzira i La Barraca, un èxit relatiu, donada la situació excepcional en què ens trobem. És una demostració del que podem fer amb la Coordinadora…

I la moció per la Prohibició de les Armes Nuclears, una important campanya internacional que beneficia a tothom i que tothom hauria de recolzar, l’hem presentada a Alzira i s’ha aprovat ja al plenari de setembre. Quedem en tornar a remetre-la per vore si es pot presentar a algun altre municipi de la comarca, per a pressionar al govern espanyol que encara no l’ha signat. (També s’ha presentat i aprovat a L’Alcúdia, en novembre. Avui ja l’han refrendat més de 50 països i començarà a aplicar-se en un parell de mesos, però seguix sent necessari pressionar ací perquè l’aprove també el govern espanyol.)

Els companys de Xúquer Viu han denunciat la contminació del barranc de Barxeta, que ve repetint-se des de fa molts anys, a la Fiscalia de Medi Ambient de València i de Madrid. Han seguit el curs del barranc i sembla que l’aigua s’embruta a Carcaixent, de manera que després arriba a Alzira brutíssima, desembocant en el barranc de La Casella i després al Xúquer… La Coordinadora felicita a XV i proposa compartir les despeses si fa falta anar a juí. (Dies després vàrem poder comprobar com l’aigua del barranc venia minvada però més neta que mai, totalment transparent, esperem que es mantinga així ja de seguit…)

El 80% de les muntanyes de Carcaixent se’n cremaren en 2016 i no s’ha fet res pels propietaris ni l’administració des d’aleshores. El grup promotor post incendi va fer una enquesta ciutadana on es veié clarament que la gent del poble vol que aquestes muntanyes siguen públiques. Actualment hi ha molts problemes per a evitar els incendis forestals, com les diferents normes de crema dels municipis veïns. Demanem que hi haja més coordinació, més vigilants forestals i que almenys en els camps pròxims a les muntanyes es subvencione i faça obligatori triturar les restes de la poda o derronyà.

Respecte a les Vies Verdes i la Xarxa Verda demanàrem agilitat i que es completen en aquesta legislatura. Més ampliat ací.

A més, La Ribera en Bici planteja fer una excursió pels trossos de la Via Verda recuperada i Amics de la Vieta proposa aprofitar-ho per a presentar el Museu del Tren que ja tindran muntat en Carcaixent. Al mes de gener.

Sobre el desbordat tema dels residus, criticàrem el lloc elegit per al nou abocador, que no sembla massa adequat per la proximitat a la Séquia Reial i, sobretot, la falta d’una vertadera política de les 4R per anar cap al residu zero, que seria la vertadera solució. Més ampliat ací.

Es va proposar que, a partir de gener o primavera, cada grup organitze una excursió a algun lloc natural de la seua zona, per a conscienciar i ensenyar els tresors naturals que tenim. Una al mes, excepte quan ens reunim. Prioritzant la bici.

Els companys de Corbera explicaren que la pedrera encara funciona i amb l’excusa de restaurar l’àrea fan voladures i trauen molts camions de pedra. El voluntariat seguix conscienciant perquè no s’embrute el terme amb deixalles, tovalloletes, etc. A més fan torns de vigilància forestal durant l’estiu, organitzen el Dia de l’Arbre, etc.

Es va comentar també que moltes parets dels nostres pobles estan brutes i plenes de pintades neonazis, feixistes, d’odi, que contaminen les ments dels ciutadans més innocents i cal reclamar que les eliminen aviat, per la brutera i el perill potencial que suposen per a tots i totes.

De la pròxima reunió s’encarregaran d’organitzar-la els companys de Xúquer Viu, per al dissabte 17 d’abril del 2021.

PD: Formen part de la Coordinadora de Grups per la Defensa de la Natura Xúquer Viu, La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció, La Llavor, Llavorem, Associació Murta Casella, Dynamo, Calciners, Amics de la Vieta, Indignats amb Renfe, El Magre, Grup d’Acció Mediambiental del Marquesat, Anoktua, Cel Blau, Mitja Galta, Jardinet de l’Estació, Plataforma Albaida Net, Aplec de La Ribera, Voluntariat Mediambiental de Corbera, Associació Mediambiental d’Aigües Vives, Associació Muntanyeta dels Sants-Acció Ecologista Agró, i col·laboren Interpreta Natura i la Coordinadora d’Escoles en Valencià.

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l’import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací

Comparteix

Icona de pantalla completa