Diari La Veu del País Valencià
El Consell redueix els requisits ambientals per a les granges intensives en la Llei d’acompanyament dels pressuposts

Amb la normativa vigent (Llei 6/2014, de 25 de juliol, de prevenció, qualitat i control ambiental d’activitats a la Comunitat Valenciana) estan subjectes a llicència ambiental les instal·lacions per a la cria intensiva de porcs a partir de 200 animals de més de 30 kg. La Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient vol rebaixar les exigències ambientals per a instal·lacions ramaderes en la llei d’acompanyament dels pressuposts de 2021 que es tramita pel procediment d’urgència.

Ara es vol augmentar aquest número, multiplicant-lo per 4, elevant fins als 800 porcs les instal·lacions que quedarien fora d’aquesta normativa. D’igual manera es rebaixen les exigències de llicència ambiental per a altres animals. Així el ramat vacum d’engreix passa de 50 a 100 places, les ovelles i cabres s’eleven de 200 a 500 places, o els conills de 2.000 a 10.000 animals.

Col·lectius ecologistes i socials demanen al Botànic que no es realitzen modificacions de lleis ambientals pel procediment d’urgència, sense llum i taquígrafs. Aquesta important modificació no està justificada, incomplint el que el demana el Comité Econòmic i Social que considera que “s’hauria de justificar, com a mínim en l’exposició de motius de l’Avantprojecte, la disminució de les exigències respecte a les categories d’activitats subjectes a llicència ambiental”. Aquestes modificacions han despertat la preocupació de les organitzacions que firmen aquest escrit, per les seues possibles conseqüències per al medi ambient, ja que la mala gestió dels purins és una font important de contaminació de l’aire, l’aigua i el sòl.

Resulta també preocupant una esmena presentada pel PP que demana deixar fora del procediment d’estimació d’impacte ambiental a totes les instal·lacions ramaderes i qualsevol projecte d’instal·lació que es plantege en sòl no urbanitzable.

La modificació de lleis ambientals com la de prevenció, qualitat i control ambiental d’activitats a la Comunitat Valenciana o la llei d’impacte ambiental de la Generalitat Valenciana, que ací es pretenen realitzar, han de ser discutides en un procediment ordinari amb participació pública i no de manera opaca i pel procediment d’urgència.

Per això, fem una crida als partits del Botànic per a que no aproven dites modificacions. Més quan està prevista l’elaboració d’una nova llei d’avaluació ambiental autonòmica, on es podrà analitzar amb totes les garanties d’accés a la informació i participació pública de totes les parts interessades, no sols del sector ramader.

Cal dir que la Direcció General d’Agricultura, Ramaderia i Pesca en resposta a les preocupacions que manifestaren diverses organitzacions a principis d’any sobre la rebaixa d’exigències ambientals va dir al mes de juliol que es constituiria un Grup de Treball sobre l’impacte de les explotacions ramaderes, sobre el que no tenim cap coneixement.

L’alta concentració de purins i la seua mala gestió sobrepassa l’assimilació del terreny i acaba contaminant les aigües superficials i subterrànies, com ho demostren les dades sobre qualitat de les aigües subterrànies de la Conselleria i de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. A més, la implantació d’aquesta ramaderia intensiva ha significat greus contaminacions atmosfèriques, dels sòls i de les aigües en les zones adjacents a les granges, en particular per nitrats, la principal font de contaminació del medi ambient provinent dels excrements dels porcs.

ORGANITZACIONS QUE DONEN SUPORT A L’ESCRIT

Acció Ecologista – Agró

ADIRA – Asociación por el Desarrollo Integral del Rincón de Ademuz

AEMS – Ríos con Vida

Ecologistes en Acció

Fridays For Future Castelló

Fridays For Future València

Fridays For Future Vinaròs

Plataforma Ciudadana Salvemos Meca y sus Comarcas

Plataforma Macrogranges No

Plataforma Túria Verd

SEO/Birdlife

València Animal Save

Xúquer Viu

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l’import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací

Comparteix

Icona de pantalla completa