La Xarxa Vives aprova la ‘Declaració de Tarragona’, sobre el biaix de gènere en el reclutament i la promoció del personal universitari

Les rectores i els rectors del Consell General de la Xarxa Vives d’Universitats, reunits el passat 20 de novembre, varen analitzar les dades de l’informe ‘El biaix de gènere en el reclutament, la promoció i la retenció del personal a les universitats’, el qual descriu alguns dels desequilibris existents pel que fa a la situació de la dona a la universitat.

Entre les conclusions d'aquest informe es troba que l’elecció dels estudis reprodueix els estereotips de gènere en les carreres científiques anomenades STEM (sigles en anglés de "Science, Technology, Engineering & Mathematics"). També que a mesura que augmenta el rang acadèmic, la presència de la dona a la universitat es redueix, de manera que menys d’una tercera part del personal investigador principal en projectes de recerca són dones. D’altra banda, només una tercera part de les tesis doctorals estan dirigides per dones.

L’informe afirma que els òrgans de govern universitaris estan masculinitzats i en molts casos les dones ocupen llocs amb menys poder de decisió. I que, tot i que el personal d'administració i serveis universitari és un col·lectiu feminitzat, la majoria dels alts càrrecs està ocupat per homes.

Davant d'aquesta situació, i donant continuïtat a la Declaració de Castelló signada el 26 de novembre de 2018,  per a reduir els desequilibris i les desigualtats de gènere a les universitats, el Consell de la Xarxa Vives ha acordat avançar cap a la presència paritària de dones i homes als òrgans de la universitat i promoure que als consells socials de les universitats i en altres òrgans vinculats a la universitat també es respecte aquesta paritat quan se’n renoven els membres.

També es va acceptar adoptar accions i es van definir polítiques universitàries per corregir les desigualtats de gènere diagnosticades a les universitats a través dels seus plans d’igualtat. A més, impulsar línies de recerca sobre la relació que pot haver entre la desigualtat de gènere i la qualitat a les universitats. El Consell ha decidit promoure normatives que faciliten una conciliació i corresponsabilitat efectives del personal universitari, així com impulsar mesures per augmentar la participació de les dones en la direcció de projectes de recerca i de tesis doctorals i millorar els processos de captació, promoció i retenció del talent femení. 

 

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.