Diari La Veu del País Valencià
Una plataforma veïnal denuncia el projecte de construcció d’un polígon industrial de 75.700 m2 amb alt impacte ambiental i social a Alfafara

ATUREM L’S3 exigeix que es garantisquen el dret a la informació i a la participació ciutadana en aquest projecte urbanístic per a la creació de sòl industrial

El Síndic de Greuges recomana a l’Ajuntament d’Alfafara la publicació de l’expedient del Pla Parcial, que compta amb unes al·legacions sense contestar des de fa dos anys

(Alfafara, 10.11.2020) La plataforma veïnal ATUREM L’S3 denuncia que l’Ajuntament d’Alfafara, un poble de 410 habitants, està tramitant el projecte de construcció d’un polígon industrial de 75.700 m2 que podria tindre un alt impacte ambiental i social. El col·lectiu, per una banda, denuncia l’opacitat i falta de transparència amb què s’està tramitant el denominat “Pla Parcial S-3”, i, per una altra, considera que aquest projecte urbanístic de creació de sòl industrial és desproporcionat, que podria tindre un gran impacte ambiental donada la proximitat del poble i del Parc Natural de la Serra de Mariola i, a més, portar amb ell un sobre endeutament del municipi. La plataforma creu que poden haver alternatives més sostenibles per al desenvolupament del sector industrial en aquesta localitat de El Comtat.

El col·lectiu denuncia que a dia de hui no es pot trobar la documentació en la seua totalitat a la seu electrònica municipal, com marca la llei, sobre el projecte de polígon industrial i que encara no s’han publicat documents tan rellevants com l’Informe Ambiental i Territorial Estratègic, aprovat per l’ajuntament l’octubre del 2019. Les al·legacions presentades per un membre de la plataforma a l’inici del procediment tampoc han rebut resposta més de dos anys després.

Aquesta falta de transparència ha propiciat que, recentment, el Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana –després de valorar la queixa presentada per un membre del col·lectiu– haja dictat una resolució a favor de les demandes de la plataforma, recomanant a l’Ajuntament d’Alfafara que “publique en la pàgina web o seu electrònica municipal tota la documentació disponible” sobre el Pla Parcial S-3. El consistori, arran d’aquesta resolució, ha començat a fer pública part de la documentació a la seu electrònica, però encara està lluny de ser publicada en la seua integritat.

Per altra banda, ATUREM L’S3 destaca que a Alfafara no existeix la “demanda creixent de sòl industrial” a què l’ajuntament fa referència en l’esborrany del projecte, i considera, per tant, que la construcció d’un polígon d’aquestes dimensions a un poble com Alfafara, sense accés directe a l’autovia i allunyat dels grans nuclis industrials, acabaria, molt probablement, en un nou cas de “polígon fantasma”. “Sobretot”, afigen, “tenint en compte la proximitat de polígons industrials infrautilitzats en localitats veïnes amb millors accessos com Bocairent, Ontinyent o Alcoi”. A tot això, segueix el col·lectiu, s’hauria de sumar, encara, el gran deute que contrauria el poble d’Alfafara, ja que seria el mateix ajuntament qui hauria d’assumir tots els costos de construcció del polígon davant l’absència d’empreses promotores interessades en el projecte.

ATUREM L’S3 recorda que el municipi es troba als peus del Parc Natural de la Serra Mariola, per la qual cosa l’impacte mediambiental i paisatgístic d’un projecte així “seria irreversible”, i més “tenint en compte que al document inicial estratègic del Pla Parcial s’afirma, sorprenentment, que la seua construcció no tindrà cap efecte negatiu sobre el medi ambient o el territori, i que, per tant, no cal prendre cap precaució”.

Des d’ATUREM L’S3 assenyalen que “estan a favor de la indústria al poble, però no de qualsevol manera ni a qualsevol preu”. És per això que la plataforma sol·licita a l’Ajuntament d’Alfafara que done a conèixer a la ciutadania el projecte i òbriga els processos de participació ciutadana –com marca la llei– perquè s’hi puguen fer aportacions. A més, el col·lectiu considera que des d’aquest diàleg “s’haurà de repensar el projecte i, en el seu cas, buscar alternatives més sostenibles i adequades a la realitat del poble”.

Per vehicular totes aquestes demandes, la plataforma veïnal ha posat en marxa una pàgina web (https://aturems3.org/) a través de la qual es pot ja accedir fàcilment a tota la documentació disponible sobre el Pla Parcial S-3 així com a les últimes notícies en relació al cas i al treball del col·lectiu.

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l’import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací

Comparteix

Icona de pantalla completa