Diari La Veu del País Valencià
València serà la seu virtual de la revisió d’articles científics

La gran trobada internacional en línia dedicada a la peer review -la revisió d’articles científics-ha triat València com a seu virtual. L’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València és l’encarregada de coordinar una sèrie de conferències celebrades entre el 29 de setembre i l’1 d’octubre on participaran investigadors i investigadores de tot el món. Un dels plats forts de la PEERE Conference serà la presentació d’un projecte d’investigació de la UV que analitza, des d’una perspectiva de gènere, l’impacte de la crisi del coronavirus en el treball de les dones dedicades a la revisió acadèmica.

La peer review –o avaluació entre iguals- és el sistema de revisió per experts que utilitzen les revistes científiques per a avaluar els articles abans de publicar-los. És l’últim filtre per a garantir la qualitat i el rigor dels treballs, i un mecanisme imprescindible en la recerca acadèmica. Precisament per la importància per a la comunitat científica internacional, la PEERE Conference pretén convertir-se en un fòrum virtual on compartir experiències, investigacions, eines i inquietuds respecte a la revisió d’articles.

Aquesta sèrie de sessions no només estan dedicades als professionals i al personal investigador, sinó que tindran un accés totalment obert per a aquell públic interessat en la recerca acadèmica en tots els àmbits, des de la medicina fins les humanitats. Els assistents tindran l’oportunitat de conéixer el funcionament dels sistemes de revisió de la mà d’experts, de les societats científiques –com ara, la Royal Society- i de les editorials especialitzades.

La PEERE Conference 2020 se celebra després de l’èxit de la primera edició el març de 2018, i arriba en un moment on la informació científica i rigorosa és més necessària que mai. En l’actual era digital, s’ha multiplicat la presència a la xarxa de notícies falses basades en articles presumptament científics. Enfront d’aquest tipus d’informació dubtosa, la peer review és garantia de veracitat i solidesa.

Durant els tres dies de conferències es tractaran els diversos models d’avaluació per experts i les seues funcions. També s’estudiarà l’aplicació de sistemes bibliomètrics emprats en la revisió, així com els resultats dels nous estudis de simulació per ordinador. A més, es coneixeran les pràctiques habituals dins de les editorials i els possibles biaixos en les revisions. Però no només es parlarà dels treballs per a revistes científiques, sinó també de la revisió de propostes de projectes i beques recerca.

Un dels altres debats presents en aquestes jornades tractarà la necessitat de posar en obert i compartir les recerques i mètodes emprats en la peer review. De fet, el gran objectiu d’esta segona edició de la PEERE Conference és estimular la transparència i l’estudi dels sistemes de la revisió d’articles científics.

Programa

A causa del caràcter internacional de l’esdeveniment, totes les discussions en directe tindran lloc de vesprada (hora local) per a ajustar-se a l’hora d’Europa, Àsia i Amèrica. Tot i que la primera sessió se celebrarà el dimarts 29, ja el dia 28 els usuaris podran accedir a tots els vídeos de presentació dels articles acceptats en la conferència.

El tret d’eixida de la PEERE Conference 2020 es donarà el dimarts 29 a les 14:00, amb una conferència inaugural a càrrec de la investigadora Sara Schroter, que tractarà la importància de l’avaluació per experts en l’àmbit biomèdic i la necessitat de col·laborar per a millorar la qualitat dels treballs. A partir de les 15:00 fins a les 16:00, s’obrirà un espai de debat sobre els procediments i models pilot de la peer review. L’última sessió de la vesprada, de les 16:15 fins a les 17:30, tractarà d’analitzar dades estadístiques i mètriques sobre la revisió científica.

El segon dia de conferència s’estrenarà amb una taula rodona a partir de les 14:00 on s’abordarà la revisió dels esborranys o preprints. La jornada continuarà amb una mirada introspectiva: l’evaluació d’experts en l’àmbit de la peer review.

L’últim dia, el dijous 1 d’octubre, de 14:00 a 15:00 hores, se celebrarà una segona taula redona sobre l’impacte de la pandèmia en la peer review. A continuació, aquesta última jornada tractarà les subvencions i les beques en treballs dedicats a la revisió científica. Finalment, el cicle es tancarà amb una sessió sobre la simulació i l’ús de màquines per a avaluar els treballs acadèmics.

Podeu consultar el programa complet ací: http://www.peere.org/conference/conference-programme/

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l’import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací

Comparteix

Icona de pantalla completa