El congrés constituent de JxC i els valencians

Estos dies s’està celebrant a Catalunya el Congrés constituent de JUNTS. Les ponències, política i organitzativa, estan en fase d’esmenes; des de RV/PVE ens les hem llegit i hem cercat allò que ens pot afectar als valencians. Cal dir que JUNTS és una organització que està rebent persones de moltes procedències i que estan trencant el discurs Convergent, per a molts per a bé, però a vegades, segons el nostre criteri, pot ser per a mal. L’extinta CDC des de sempre havia estat respectuosa amb els valencians, sense participar en cap interferència i sense afegir combustible al nacionalisme espanyol per a més incendiar l’anticatalanisme entre els valencians. Aquesta circumstància d’al·luvió de persones pot fer que al llarg de les ponències apareguen contradiccions entre els textos. La contradicció que hem trobat rau, d’un costat, entre unes ponències que en el seu conjunt, des del punt de vista dels sobiranisme valencià republicà de RV/PVE, són perfectament acceptables i, d’altre costat, el contingut de les dues ponències en el seu conjunt, entren en una auto-contradicció amb dos de les tres referencies que a continuació anem a descriure.

Al llarg de les dues ponències hem trobat només tres referències dos en la ponència organitzativa i una en la política- que ens poden afectar als valencians. En la ponència organitzativa, de 36 pàgines i 1270 línies, hem trobat dos referències que ens afecten (la primera a la línia 904 i la segona de les línies 1263 a 1268). En la ponència política, de 38 pàgines i 1408 línies, sols una referencia, el paràgraf de 15 línies (de 899 a 913) que per a nosaltres, adscrits a l’independentisme valencià republicà, és totalment, des del punt de vista polític, inacceptable.

Descripció de les tres referències:

La primera referència, línia 904 de la ponència organitzativa, on apareix, encara que de passada, el terme polisèmic de Països Catalans. El terme ‘països catalans’ apareix una vegada (904) a la ponència organitzativa i tres vegades (899-902-910) en la ponència política, fet que desenvoluparem en la descripció de la tercera referencia. Un terme, el de Països Catalans, que per als seus seguidors el País Valencià està inclòs i on, segons ells, els valencians som catalans. Per els seguidors d’este plantejament, els valencians si no ens considerem catalans és perquè elegim ser espanyols. Els valencians per a ells o som nacionalment espanyols o som nacionalment catalans, però mai podem ser nacionalment valencians. [El concepte de Nació per a RV/PVE, més endavant]

La segona referència, de 1263 a 1268, al final de la ponència organitzativa, on es diu:

Des de RV/PVE, adscrits al moviment independentista valencià republicà, trobem correcte aquest punt 4.12, fora de no compartir l’ideari dels que defensen que els valencians estem inclosos en els anomenats Països Catalans o Nació catalana sencera.

La tercera referència, de 899 al 913 de la ponència política és l’afirmació, explicita o implícita, que el País Valencià forma part de la Nació catalana. Apareix en la ponència política de la següent manera:

Com a sobiranistes/independentistes valencians republicans i des d’un plantejament estrictament polític, no podem acceptar que el País Valencià, s’incloga unilateralment dins dels anomenats ‘països catalans’, ni que el País Valencià siga un país català, ni que el País Valencià forma part de la Nació catalana. Per a nosaltres el concepte de Nació és polític, la que correspon a la d’aquells valencians que aspirem a constituir un Estat independent de l’Estat espanyol i de la seua nació espanyola.

El nostre concepte de Nació, en resposta a la pregunta: quina és la nació dels valencians? el van explicitar en aquesta declaració:

DECLARACIÓ DE RV/PVE SOBRE LA NACIÓ DELS VALENCIANS

  1. RV/PVE fa seus els acords del tractat internacional de la Convenció de Montevideo de 1933 i de l’adhesió que fa a ells el Comité Badinter de la UE. En ells es conclou que és la voluntat dels habitants d’un territori allò que ha de prevaldre sobre qualsevol altra qüestió per a esdevindre Estat i que l’Estat com a subjecte de dret internacional ha de reunir els següents requisits: (a) una població permanent, (b) un territori definit, (c) un govern, i (d) la capacitat d’entrar en relacions amb els altres estats.
  2. RV/PVE és un partit independentiste que aspira a que el País Valencià esdevinga un Estat lliure i sobirà en forma de República Valenciana i que la seua bandera onege en la seu de les Nacions Unides.
  3. En aquest sentit i davant de la pregunta: quina és la nació dels valencians? la resposta de RV/PVE és: la nació dels valencians, la d’aquells que aspirem a que el País Valencià siga un Estat lliure i sobirà en forma de República Valenciana […i que la seua bandera onege en la seu de les Nacions Unides], és laNació Valenciana.
  4. RV/PVE, en conseqüència, rebutja que el País Valencià, lliure i sobirà, puga pertànyer o formar part de qualsevol altra nació que no siga la valenciana.

Assemblea de República Valenciana/Partit Valencianiste Europeu

País Valencià, d’Oriola a Vinaròs,

23 d’agost del 2020.

 

Esmenes presentades a la ponència oficial de JUNTS en referència als valencians.

RV/PVE ha tingut accés a esmenes presentades per afiliats a JUNTS, referides a les tres referències descrites abans:

Respecte a la primera referencia (904 PO), esmena de supressió del terme Països Catalans, en la única vegada que apareix en la ponència organitzativa.

Respecte a la segona referencia (1263 a 1268 PO), cap esmena doncs la consideren correcta.

Respecte a la tercera referència (de 899 a 913 PP) proposen el següent text alternatiu:

 

b. Als territoris amb els que compartim llengua i història.

L’acció política de Junts per Catalunya per assolir la República Catalana ha de cercar el suport i col·laboració de totes les organitzacions i persones que, fora de Catalunya, s’enfronten a l’Estat espanyol pel seu alliberament. En primer lloc tenim els territoris que, com el País Valencià i les Illes, els catalans compartim llengua, historia i cultura. El ciment polític que ens uneix és la historia per la que de 1705 a 1715, la Monarquia hispànica ens va esborrar del mapa polític d’Europa mitjançant una conquesta militar i vàrem esdevindre colònies. Junts per Catalunya impulsarà la col·laboració, la coordinació i les aliances amb les forces independentistes en eixos territoris, per tal de formar un bloc antiimperialista dels països de l’antiga Corona, al temps que impulsarà estratègies de cooperació si, eixos països, aposten per esdevenir repúbliques independents.

Des de RV/PVE, que des de sempre hem manifestat el nostre suport entusiasta a l’independentisme republicà català i en concret a Junts per Catalunya, ens agradaria que JUNTS no caigués en la pràctica pre-política, pròpia del fonamentalisme religiós, de considerar la Nació com quelcom caigut del cel i no com a producte de la voluntat de les persones. Pensament únic i exclusiu, del que fan ostentació frívola -per les seues conseqüències al País Valencià- les organitzacions catalanes, institucionals a Catalunya, d’ERC i les CUP i que respon més a interessos electorals de consum intern a Catalunya, en pugna electoral entre elles, que a un veritable interés per ajudar i coadjuvar a l’alliberament del País Valencià de l’Estat espanyol.

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l'import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.