Diari La Veu del País Valencià
Arranca la Setmana Europea de la Mobilitat dedicada a una mobilitat sense emissions

Hui comença la setmana europea de la mobilitat, en la que Ecologistes en Acció aprofita per a llançar la recta final de la seua campanya ‘Confinem els cotxes’. Es tracta d’una proposta creada durant les setmanes de confinament i que proposa cedir l’espai urbà a les persones enfront dels cotxes. La fórmula de l’organització ecologista és peus + pedals + transporti públic + Zones de Baixes Emissions i, si pot ser, zones de zero emissions, de manera que els pocs cotxes que circulen siguen cotxes poc contaminants o, encara millor, zero emissions.

Aquesta proposta de restringir l’entrada de cotxes a les ciutats i un repartiment de l’espai públic més favorable per a vianants, ciclistes i transport públic està recolzada per més d’un 80% de la població espanyola, segons una enquesta realitzada per YouGov. També més de 40 organitzacions de la societat civil han reclamat en els últims mesos aquest tipus de canvis per a les ciutats.

No obstant això, els desitjos de la ciutadania xoquen contra una realitat molt preocupant. Més enllà dels titulars, són comptats els ajuntaments que han facilitat que l’explosió ciclista produïda en finalitzar el confinament es pogués materialitzar en un augment de la mobilitat ciclista.

Però el problema més greu resideix en aquest moment en el transport públic. Lluny de millorar, la situació del transport col·lectiu està empitjorant de manera perillosa. A pesar que no s’han trobat brots de contagis de COVID–19 relacionats amb metros, busos, trens o tramvies, aquests mitjans es consideren llocs poc segurs. Els missatges sense fonament científic llançats per autoritats i mitjans de comunicació indicant al transport públic com un mitjà poc segur han fet estralls. A això s’uneix el fet que només en honroses excepcions s’han posat mitjans perquè les freqüències del transport col·lectiu eviten aglomeracions. La suma de tot ha resultat en una disminució generalitzada de persones que utilitzen el transport públic i un repunt de l’ús del cotxe. Si la tendència continua, és molt probable que vegem embussos molt més intensos i un augment generalitzat de la contaminació, amb terribles conseqüències per a la qualitat de la vida i la salut pública.

És també alarmant la situació del tren. Hui dia, Renfe no ha tornat a posar en marxa tots els seus serveis. Ni tan sols les línies amb obligació de servei públic han recuperat la seua freqüència, la qual cosa fa que caiga més encara el nombre de persones que utilitzen els trens i que una llarga llista de ciutats i pobles hagen vist encara més minvades les seues connexions. Una política que va en direcció contrària a la transició ecològica.

Ecologistes en Acció exigeix a totes les administracions que prenguen mesures en l’àmbit de les seues competències per a revertir aquesta situació i aconseguir ciutats amb aire saludable i sense emissions.

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l’import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací

Comparteix

Icona de pantalla completa