Diari La Veu del País Valencià
La Valldigna inicia la recuperació del castell de la Reina Mora

Amb motiu del festival Infantil de música medieval, durant tot el cap de setmana es van realitzar activitats de divulgació patrimonial per al públic familiar de la mà de persones expertes en la gestió cultural.

El Castell de Marinyén o de Alfandech és una fortalesa d’origen àrab construïda a les darreries del segle XI, amb posteriors reformes cristianes, pertanyent al municipi de Benifairó de la Valldigna. També conegut com a Castell de la Reina Mora, fruit d’una llegenda popular que va protagonitzar la reina musulmana que va habitar el castell.

Després de moltes dècades sumit en un avançat estat d’abandó per part de les administracions competents, ha passat a formar part, des del mes de març d’aquest mateix any, de la llista vermella del Patrimoni que confecciona l’associació Hispània Nostra. Aquest llistat recull aquells elements del Patrimoni Cultural Espanyol que es troben sotmesos a risc de desaparició, destrucció o alteració essencial dels seus valors. És per això, i per l’amenaça de desaparició dels vestigis que han arribat als nostres dies, que els veïns intenten promoure la posada en valor del castell, instant l’Administració que restaure parts d’aquest.

Aquest cap de setmana, amb motiu del I Festival Internacional Medieval per a públic infantil i familiar d’Europa promogut per Mara Aranda i els tres ajuntaments de la Mancomunitat de la Valldigna, s’ha organitzat la primera de les accions que un monument com el castell de la Reina Mora requereix per a eixir d’aquesta llista de monuments en risc de desaparició. Concerts, teatre i tallers entorn de l’Edat mitjana van completar l’activitat de didàctica patrimonial que va posar l’accent en la posada en valor de l’antiga fortalesa.

Un exhaustiu estudi dels escassos documents històrics que recullen la vida d’aquesta construcció defensiva ha permès a l’equip de ARAE Patrimoni i Restauració realitzar una fidel reconstrucció del sector noble del castell roquer. “La democratització de la defensa i protecció del nostre patrimoni és primordial. Acostar als futurs guardians del llegat construït i cultural és un dels objectius recollits en la Convenció de Faro. En aquest sentit, des del Consell d’Europa es recomana a la ciutadania ser part activa de la protecció del patrimoni” afirma Angela López, coordinadora de les activitats de didàctica en ARAE Patrimoni i agent local de les Jornades Europees del Patrimoni. És per això que l’activitat d’aquest cap de setmana, que va tenir lloc al Real Monestir de la Valldigna amb la presència dels alcaldes de les tres poblacions implicades en el Festival, ha estat seleccionat per a formar part de les Jornades Europees del Patrimoni que se celebren aquest mes de setembre en tota Europa.

Conèixer el paisatge cultural dels tres municipis (Barx, Simat i Benifairó de la Valldigna) així com reconèixer la urgent necessitat d’emprendre accions de restauració i recuperació del castell de Marinyén han sigut les conclusions i propostes extretes de l’intens i cultural cap de setmana.

Només amb el teu suport tindrem viabilitat i independència financera. Amb una aportació de 150€ a la fundació Jordi de Sant Jordi podries recuperar fins al 100% de l’import.

Impulsem Nosaltres La Veu, recuperem Diari La Veu!

Fes-te agermanada ací

Comparteix

Icona de pantalla completa