La Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística insta el Consell de la UE a incloure el català, el basc i el gallec com a idiomes oficials

L’organització treballa per la protecció de les lletres minoritzades d’Europa

La Xarxa Europea d’Igualtat Lingüística (ELEN, en les seues sigles en anglès), l’organització que treballa per la promoció de les llengües minoritzades a Europa, ha celebrat la proposta de l’Estat espanyol d’incloure el català, el basc i el gallec com a llengües oficials de la UE. La proposta, que es debatrà demà dimarts, comportaria «nombrosos beneficis pràctics, així com el prestigi que atorga l’estatus oficial», diuen des de l’entitat, que també assegura que la UE podria «complir amb la seua política lingüística de suport a la diversitat».

« Si aquests idiomes s'inclouen, l'impacte serà molt positiu i un gran pas cap al reconeixement i normalització de les nostres llengües com a oficials a nivell europeu, la qual cosa és clau per a la protecció dels drets lingüístics. Hi ha més de 500 disposicions legals de tota mena que requereixen la presència i l'ús de les llengües oficials de la UE, especialment quan afecten consumidors, i això és molt important perquè té un impacte directe i indirecte en la vida quotidiana de les persones».

ELEN està integrada per entitats com Plataforma per la Llengua, Òmnium Cultural, Obra Cultural Balear, Acció Cultural o Escola Valenciana, entre altres organitzacions fins sumar-ne 175 que representen una cinquantena de llengües europees presents en 25 estats i que són parlades per uns 40 milions de persones, al voltant del 40% de la població de la UE.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.