Acció Ecologista-Agró ha presentat al·legacions contra el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PINIEC), promogut pel Govern espanyol. L’organització considera que després de superar en només dos anys la potència solar fotovoltaica prevista per al 2030, el PNIEC «s’ha sotmès a una segona revisió establint un nou objectiu completament desfasat». Es refereixen, en concret, a l’increment previst de cara als propers set anys, calculat en 76 HW, «quan hui ja se n’han concedit 108 d’accés a la xarxa». L’entitat ecologista interpreta que s’està «infravalorant» la potència solar fotovoltaica instal·lada.
A més, Pedro Fresco ha fet uns càlculs que determinen que la transició energètica podria requerir de 250 GW d’energia solar fotovoltaica, dada que segons els ecologistes exigiria l’ocupació de 4.500 quilòmetres quadrats amb plaques, terreny que equival a l’extensió de la província de Pontevedra. Els càlculs «es refereixen només a la producció elèctrica i no inclouen la substitució de la resta d’energies ni de la producció d’hidrogen», recorden, i es pregunten «a quant ascendiria aquest càlcul si Espanya haguera d’abastir d’hidrogen verd a tot Europa». Aquestes dades els fa concloure que en qualsevol dels casos, la superfície requerida entrarà en conflicte amb el sector agrícola.
I tot això, indiquen, «malgrat que el PNIEC manque de previsions sobre els possibles efectes de la sobirania energètica en la sobirania alimentària». El col·lectiu ecologista també es refereix a «l’absència de mesures de suport per a evitar el declivi demogràfic a les regions en les quals s’implanten les renovables». Esmenten, d’aquesta manera, el «mite infundat o la falsedat conscient de la creació d’ocupació associada a les energies renovables, presentada com a salvació poblacional dels municipis que les acullen», critiquen.
D’aquesta manera, els ecologistes demanen «accés als informes que avalen» aquestes afirmacions, tot i que «la realitat és que aquests informes, o no existeixen o no concreten la creació d’ocupació en aquestes localitats», tal com segons Acció Ecologista-Agró ha corroborat la Direcció General Antidespoblament.
La plataforma també ha consultat dades d’ocupació tretes de diferents plantes fotovoltaiques i conclou que, de mitjana, «per cada 100 hectàrees de fotovoltaica es genera un lloc d’ocupació, o fins i tot menys», càlcul que contrastaria amb l’ocupació generada per l’agricultura: «per cada lloc de treball generat per les renovables es destrueixen huit llocs de treball en l’olivera, 16 en la vinya, 10 en el sector de l’ametler i 20 en el de la cirera».
Per tot això, l’entitat ha fet al·lusió a la «manca d’integració de plans de salut pública al PNIEC, com ara el Pla Estratègic de Salut i Medi Ambient 2022-2026», i ha considerat que l’esmentat pla disposa d’un esborrany «desfasat» i que «requereix modificacions substancials en termes de sobirania alimentària, repte demogràfic i salut pública».