Plataforma per la Llengua es reuneix amb l’ambaixador permanent d’Espanya a la UE per a defensar l’oficialitat del català

L’ONG del català s’ha reunit amb diferents representants dels estats membres per a promoure la incorporació de la llengua a l’oficialitat de la UE

Plataforma per la Llengua s'ha reunit aquest dilluns al matí amb l'ambaixador permanent de l'Estat espanyol a la Unió Europea, Marcos Alonso, per traslladar-li tots els arguments en favor de l'oficialitat del català a la UE. Es tracta d'una de les darreres reunions abans que demà es vote aquesta qüestió al Consell de la UE.

L'entitat considera que la representació espanyola ja disposa «de totes les raons necessàries» per esvair els dubtes que li han plantejat o li poden plantejar en les properes hores els representants de la resta d'estats membres al Consell, i està «convençuda» que això ha de servir perquè demà tots els estats voten a favor de l'oficialitat del català. «Tenen tots els arguments polítics, jurídics i econòmics per defensar que el cas català és un cas singular i que mereix una anàlisi específica», ha expressat a l’eixida de la reunió el coordinador de la campanya de Plataforma per la Llengua per l'oficialitat, Pol Cruz-Corominas. «Ara el que cal és que l'Estat espanyol negociï bé amb tots els països i aconsegueixi que demà hi votin a favor», ha defensat.

Plataforma per la Llengua continuarà mantenint contactes fins demà dimarts al matí amb els representants dels estats, com ha fet durant les tres darreres setmanes, perquè hi voten a favor, però considera que és l'Estat espanyol el responsable de la decisió que prenga finalment demà el Consell de la UE. Per acabar de convèncer tots els estats, l'entitat també farà arribar aquesta vesprada un argumentari per escrit a tots els eurodiputats que permeta generar «un clima favorable a l'oficialitat entre els representants».

Des que el Govern espanyol va anunciar que sol·licitaria l'oficialitat del català a la UE, l'ONG del català ha mantingut contactes i s'ha reunit a Brussel·les i Barcelona amb representats dels diferents estats per respondre a molts dels seus dubtes.

També, per sensibilitzar l'opinió pública europea i convèncer els estats que hi voten a favor, l'entitat va llançar aquest divendres la campanya #SayYes, i el portal sayyes.cat, amb diversos arguments en anglès en favor de l'oficialitat. En el marc de la campanya, Plataforma per la Llengua va difondre un vídeo de l'entrenador del Manchester City Pep Guardiola en què dirigeix un missatge al primer ministre suec per demanar-li que accepte l'oficialitat del català poc després que aquest país expressara dubtes sobre aquesta qüestió. Poques hores abans, l'actor guanyador de 2 premis César de cinema, Sergi López, havia fet el mateix dirigint-se al president francès Emmanuel Macron.

Durant els darrers cinc dies l'entitat ha publicat anuncis del #SayYes a alguns dels principals mitjans de comunicació europeus, com ara EuroNews o Politico, i a mitjans estatals d’estats com Suècia o França. La campanya té per objectiu que els països perceben que aquest no és un tema menor sense conseqüències, sinó que hi ha, «com a mínim, 10 milions d'europeus –els catalanoparlants– que presten molta atenció al seu posicionament».

Plataforma per la Llengua va intensificar la seua campanya en favor de l'oficialitat arran de l'anunci del Govern espanyol de demanar-la formalment el mes d'agost. Per desmuntar les excuses de caràcter legal en contra de l'oficialitat, va llançar un vídeo en català i en anglès que recull estudis de dos juristes especialitzats que expliquen que no hi ha cap mur legal que faça impossible l'oficialitat, i un altre vídeo que explica quins són els avantatges de ser una llengua oficial de la UE i els passos a seguir per aconseguir-ho.

Amb l'objectiu d'arribar al públic local i de fer pressió a les institucions catalanes i espanyoles, a través del portal catalàoficial.eu l'entitat ha publicat cada dia un greuge diferent que pateixen els catalanoparlants per culpa que la llengua no siga oficial a la Unió Europea. El web, que aporta tota la informació sobre l'oficialitat de les llengües a la UE, ja ha recollit pràcticament 30.000 signatures de suport perquè el català hi siga oficial, i quasi 20.000 euros per finançar les accions de campanya de l'entitat.

Just abans d'iniciar la presidència rotatòria de la UE, l'entitat va organitzar un acte a l'Espai Línia de Barcelona per explicar els avantatges i els esculls de l'oficialitat que va comptar amb la participació del periodista Antoni Bassas; el jurista Narcís Mir, responsable de seguiment normatiu en afers de la UE de la Generalitat de Catalunya; i el cantautor Halldor Mar. A més, el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha publicat articles a El Punt Avui i El Periódico de Catalunya destacant que l'oficialitat és factible sempre que Espanya negocie amb voluntat real d'aconseguir-la.

Per últim, per a Plataforma per la Llengua també ha estat important involucrar en la petició el màxim nombre d'entitats possible i per això ha impulsat manifestos unitaris com «Oficialitat, ara» o «Compromís cívic per l'oficialitat del català», al costat d'Òmnium Cultural, el Barça, el Col·legi de Metges de Barcelona, l'Obra Cultural Balear, Acció Cultural del País Valencià, la Intersindical, la Cambra de Comerç de Barcelona, l'Institut d'Estudis Eivissencs i la Fundació d'Empresaris de Catalunya - FemCAT, entre d'altres.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.