Compromís demana que Les Corts rebutgen l’eliminació de carrils bici

A més, insta els ajuntaments a dur a terme les infraestructures ciclistes ja licitades

Compromís ha presentat una proposició no de llei (PNL) perquè Les Corts rebutgen el desmantellament d'itineraris ciclistes anunciats pels ajuntaments del País Valencià «governats per la dreta i l'extrema dreta».

«Fins al 22 de setembre celebrem la Setmana Europea de la Mobilitat, immersos en aquesta iniciativa que promou els desplaçaments sostenibles ens trobem amb governs municipals com els d'Elx i València que ja han anunciat el desmantellament de vies ciclistes que s'havien construït els últims anys, una barbaritat que va en contra de la transformació necessària per a garantir municipis saludables i verds, implementant infraestructures que promoguen la mobilitat sostenible i desincentiven els mitjans de transport més contaminants», defensa la diputada Paula Espinosa.

Davant aquesta situació, la coalició vol que els grups parlamentaris es posicionen contra l'eliminació de carrils bici, a més d'instar els ajuntaments a mantindre el compromís amb les infraestructures ciclistes ja licitades.

A parer seu, s'ha de tindre en compte que molts d'aquests carrils bici que ara pretenen eliminar van ser construïts gràcies al finançament dels fons europeus de recuperació Next Generation EU i dels projectes que constitueixen el Pla de Recuperació Transformació i Resiliència, «fons que el Ministeri per a la Transició Ecològica ja ha advertit que, en cas de desmantellar-los, les subvencions hauran de ser retornades per part dels ajuntaments que porten avant aquesta política de reversió».

«És molt preocupant que l'arribada del PP i Vox al govern d'alguns ajuntaments estiga suposant anar en contra de la política europea i dels compromisos internacionals en matèria de reducció d'emissions -adverteix la parlamentària-. Les polítiques per a la lluita contra el canvi climàtic han de suposar el desenvolupament de la mobilitat sostenible, en la qual els desplaçaments amb bicicleta juguen un paper fonamental i desgraciadament s'estan desincentivant».

A més, amb aquesta iniciativa s'exigeix al Consell que engegue les mesures necessàries per a facilitar els desplaçaments a peu, amb bicicleta o altres mitjans de transport actiu, associant-los amb hàbits de vida saludables, així com corredors verds intraurbans que connecten els espais verds amb les grans àrees verdes periurbanes i a desenvolupar un programa d'incentius per a empreses, institucions i particulars que promoguen la mobilitat ciclista als centres de treball i centres educatius.

I es proposa que el govern valencià desenvolupe polítiques i programes en suport de la mobilitat sostenible perquè les ciutats de més de 50.000 habitants i les de més de 20.000 que superen els límits de contaminació de l'aire habiliten zones de baixes emissions (ZBE), com estableix la Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.