El Rector de Vallfogona, el riu Montnegre, Joan Fuster, Urbà Lozano i molt més, a La Veu dels Llibres

La revista d’informació i crítica literària ofereix nous continguts cada dissabte

L’últim número de La Veu dels Llibres ofereix una entrevista d’Enric Umbert-Rexach a Albert Rossich, filòleg i expert en el Barroc català, que acaba de presentar el volum Poesia completa, volum I. Sonets i dècimes (Barcino, 2023) de Francesc Vicent Garcia, Rector de Vallfogona.

A més, aquest dissabte, Gràcia Jiménez comenta Montnegre. Un riu, un territori, un paisatge, un llibre a cura de Jorge Payá i Assumpció Brotons. Una obra sobre l’únic riu que discorre per la comarca de l’Alacantí que, a més de ser el tronc del vell sistema de regadiu comarcal, amb presses i assuts no tots ben conservats hui, és encara un singular paratge humit entre terres molt àrides.

Per part seua, Roser Serra glossa Ysabel, de Montserrat Manent, una novel·la a partir d’un dietari trobat a la casa familiar. Explica la història de la seua besàvia. Reconstrueix el passat de la protagonista reprenent els escrits que ella va deixar. Ysabel, la criada de la casa, d’un dia a l’altre es converteix en l’hereva universal dels senyors Pasqués.

D’altra banda, Daniel P. Grau ressenya Obra completa, volum quart: Llengua i literatura, I. Dels orígens a la Renaixença, de Joan Fuster, un volum amb vint-i-tres peces de procedència ben diversa. Hi ha des de conferències que posteriorment s’han transformat en articles erudits i s’han publicat en les millors revistes d’investigació del moment a pròlegs a edicions filològiques o divulgatives pròpies o alienes d’alguna figura cabdal de la nostra literatura o llibres complets —fins i tot, el pròleg a la seua tesi doctoral. 

En aquest número, Salvador Vendrell s’endinsa en Un silenci antic i molt llarg, d’Urbà Lozano, una novel·la que parteix de dues històries que van confluint: la d’un seminarista que anava a cantar missa quan esclatà la guerra, però hagué de pegar a fugir i amagar-se perquè estaven entrant en les esglésies i buscant els religiosos. I, després, la dels que van anar a Alginet a fer pistoles per a la guerra. Van muntar una fàbrica amb trenta-quatre bascos, que feien de tècnics i tres-cents cinquanta llauradors reconvertits a fabricants, però que no sabien distingir un torn d’una corriola. I construïren la fàbrica per antonomàsia. 

Finalment, aquesta setmana també podem saber quins són els llibres més venuts a la llibreria Ali i truc, a Elx.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.