Un llibre per a aprendre a defensar-se de la manipulació

«Pensament crític il·lustrat» està escrit per Bernat Castany Prado i il·lustrat per Cinta Fosch

Thule edita Pensament crític il·lustrat, a cavall entre l'assaig i el llibre de coneixements. A l'hora de fer-ne la crítica, és fàcil caure en l'emocionalisme (un dels aspectes que aborda el llibre), ja que és un tema que genera molt interés.

Pensament crític il·lustrat, escrit per Bernat Castany Prado i il·lustrat per Cinta Fosch, està format per dues parts diferenciades i un apèndix. La primera part conté una anàlisi dels mecanismes d'engany, una metodologia per combatre'l i un manual, més pràctic i gràfic, per posar en joc l'autodefensa mental contra la manipulació (que potser se'ns ha fet curt). La segona part exposa els valors de la Il·lustració, com la defensa de la veritat, la llibertat i la justícia. I per acabar, trobem un apèndix amb recursos i algun exercici.

Com a punts forts destaquen la claredat expositiva i l'estructura de l'obra, que facilita la comprensió del contingut. Les il·lustracions conviden a la reflexió, aporten valor per si soles i en relació amb el text, i l'ús sobri de les dues tintes en tot el llibre és un encert. El disseny, la composició i la maquetació de l'obra és una de les seues moltes virtuts, ja que aporten varietat i faciliten l'assimilació del contingut textual. La inclusió d'una bibliografia també aporta valor, així com el sumari inicial (en aquest llibre potser no caldrien altres eines com índexs o glossaris).

Quant als aspectes formals, es poden esmentar alguns detalls: en alguns moments, la jerarquia de continguts podria ser més evident gràficament i tipogràficament, per ajudar el lector a situar-se; la tipografia triada en algunes ocasions (especialment la romana didona), en ser un cos força petit i en tinta blava, sacrifica una mica la llegibilitat; si el públic al qual s'adreça inclou joves, potser hauria estat interessant que el llistat de recursos relacionats inclogués obres més contemporànies, a banda dels clàssics imprescindibles que es mencionen; la doble pàgina en algunes ocasions malmet la integritat de les il·lustracions; i finalment, les tapes toves no acompanyen bé el format de pàgina.

Ara bé, els punts forts superen de lluny els punts febles. És un llibre essencial per les biblioteques escolars, però també per les biblioteques públiques i per les llars en general, sent un clar exponent del concepte «d'interés general».

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.