Juga en Valencià viatja a Elx i Alacant

Després de la primera presentació del 30 de novembre a la ciutat de València, Juga en Valencià segueix amb el cicle de presentacions i viatjarà a les comarques del Baix Vinalopó i l’Alacantí per presentar esta entitat a les ciutats d’Elx i Alacant.

Juga en Valencià es una associació creada per aficionats valencians als esports, especialment al futbol, que té com a objectiu aconseguir la plena igualtat lingüística a tots els equips esportius valencians. Des de Juga en Valencià es reclama que “igual com el valencià és la llengua que utilitza la ciutadania en la vida diària, també la volem fer servir amb normalitat en les relacions amb els nostres respectius equips esportius: quan anem a la botiga, quan consultem les xarxes socials i els mitjans de comunicació i quan ens adrecem directament als clubs. Allò que demanem no és més que garantir activament la llibertat de tria de llengua per part de l’aficionat, i per tant la igualtat lingüística”.

L’associació Juga en Valencià considera que la llengua pròpia és poc utilitzada en la comunicació dels diversos clubs valencians de futbol, amb bona massa social, tal com és el cas a equips com el CE Castelló, l’Elx CF, l’Hèrcules CF, Llevant UE, València CF, València Bàsquet o Vila-real CF. En els equips importants del nostre país amb una gran massa social, la situació d’ús del valencià és sempre d’inferioritat respecte del castellà o d’altres llengües. Als clubs menors, el valencià està present també minoritàriament, però ací trobem casos molt destacables en categories inferiors on el valencià és ben viu. Per això, amb les nostres campanyes, volem posar el punt de partida per a fer visible la demanda de més valencià per part dels aficionats, i obtenir la igualtat lingüística gràcies a la pressió col·lectiva dels aficionats, que deixen al camp de joc rivalitats per unir forces pel valencià.

L’àmbit d’actuació de Juga en Valencià és el País Valencià, per tant la intenció és donar a conèixer la iniciativa a tot el País. La nostra primera parada serà a Elx, una ciutat amb diferents equips esportius com són l’Elx CF, Club d’Handbol Elx o el Voleibol Elx on la presència del valencià és mínima o nul·la. A Alacant hi han equips com l’Hèrcules CF, la fundació Lucentum de Bàsquet o Xaloc Alacant FS, també ací la presència del valencià és mínima o nul·la. Des de Juga en Valencià necessitem la col·laboració d’aficionats pròxims a tots aquests clubs i d’estes dues comarques per millorar o introduir el valencià a la vida diària dels clubs del sud del País Valencià. Després d’estes presentacions, volem viatjar cap a les comarques del nord a seguir a donar a conèixer esta associació.

Per tot això, El Tempir i el Casal d’Elx per un costat i el Casal Popular Tio Cuc per un altre uneixen esforços per donar suport a la creació d’aquesta nova entitat que segur tindrà un paper important en la normalització del valencià en el camp dels esports a casa nostra. Des de El Tempir s’opina “que el valencià no pot constituir una excepció més en el món de l’esport. Per què? La raó és ben clara. L’esport contribueix a la socialització de les persones i té un paper important a l’hora d’estendre l’ús social del valencià entre joves, adults i gent gran que es mouen en aquest entorn”.

Amb la il·lusió de qui comença a treballar pel valencià, vos convoquem el pròxim dijous dia 30 de gener, a les 19.45 h, al Casal Jaume I d’Elx i el divendres 31 de gener, a les 19.00 h al Casal Popular Tio Cuc. Vos presentarem l’associació i escoltarem tots els vostres comentaris i aportacions, el nostre desig és poder millorar pas a pas la situació del valencià a tots els clubs esportius del nostre país i que a l’esport també es puga viure en valencià.

Michelangelo La Spina
President de Juga en Valencià

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.