Les pluges provoquen inundacions en carreteres, túnels a València i línies de metro

Els bombers rescaten persones de cotxes atrapats per l’aigua en diversos municipis del País Valencià

Les pluges de les últimes hores en bona part del País Valencià, especialment al litoral, han provocat inundacions que han obligat a tallar la carretera CV-35 a l'altura de Burjassot (l’Horta Nord) i diversos túnels a València, així com a interrompre el servei de les línies 1, 2 i 4 de Metrovalencia.

Els consorcis de bombers no han notificat «incidències significatives», encara que han fet diversos serveis en el clavegueram i passos subterranis en el cas d'Alacant, segons ha informat el Centre de Coordinació d'Emergències.

A la ciutat de València, l'acumulació d'aigua ha obligat a tallar al trànsit el túnel de l'avinguda Germans Machado en tots dos sentits, el de Menéndez Pidal-Tirso de Molina i el de Camí de Montcada, tots ells per acumulació d'aigua, segons ha informat la Policia Local.

A les 11.16 hores s'ha reobert la circulació del de Germans Machado en sentit Alfauir i a les 11.49 hores ha quedat obert en els dos sentits, ha detallat el Centre de Gestió de Trànsit de l'Ajuntament. Poc abans de les 12.00 hores s'han obert el de Camí de Montcada i el de Menéndez Pidal-Tirso de Molina.

El túnel de Pius XII, per part seua, ha registrat una «gran acumulació d'aigua». Malgrat això, roman obert encara que patrulles de la Policia Local s'han desplaçat al lloc. D'altra banda, el carrer Serra Martes i l'avinguda Llevant UD han quedat inundades i presenten «dificultats» per a circular-hi.

La Policia Local i els efectius del cos de Bombers de l'Ajuntament de València han atés fins a 16 actuacions relacionades amb les pluges.

D'altra banda, la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHJ) ha indicat que no s'han registrat incidències als llits, mentre que el telèfon «112 CV» ha atés 20 casos per incidències relacionades amb la pluja en les ultimes dues hores, ja siga de vehicles bloquejats o inundacions.

Actuacions de bombers

Quant a les intervencions de bombers, el Consorci de València ha actuat a Godella (l’Horta Nord) per a rescatar vehicles atrapats a la CV-31, on ha auxiliat a una persona en «bon estat».

També han intervingut a Mislata (l’Horta Sud) per despreniments d'un balcó i en un habitatge inundat; a Burjassot han tret aigua en un institut, un centre de salut i dos habitatges; a Meliana (l’Horta Nord) han rescatat diverses persones en dos cotxes que han quedat atrapats en un pas inferior, i a Museros (l’Horta Nord) han actuat en un pàrquing inundat.

D’altra banda, s'han produït cinc accidents per eixides de via al terme municipal d'Elx, en un dels quals una persona ha resultada ferida lleu. Així mateix, han saltat varies trapes de clavegueram al polígon d’Altabix i els carrers Mariano Benlliure i Llibertat, sense produir danys materials ni personals.

A més, efectius del parc del Baix Maestrat s'han mobilitzat al rescat d'una persona a l'interior d'un vehicle atrapat per l'aigua en el pas d'un túnel a Vinaròs, mentre que bombers de la Plana Alta han rescatat dues persones en un altre vehicle atrapat per l'aigua a Torreblanca.

Tempestes amb aparell elèctric

Respecte a l'activitat meteorològica, en les últimes hores l'aparell elèctric s’ha produït sobretot a la zona litoral del País Valencià i les tempestes s'han desplaçat cap al nord. Els registres de precipitacions més destacats s'han localitzat a Elx (67,5 l/m²), Loriguilla (66), València (44) i Sella (38,8), segons les dades de la Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet) difosos pel Centre de Coordinació d'Emergències.

Les pluges generalitzades amb tempesta han afectat el litoral de l’Horta, la Ribera, la Safor i la Marina Alta amb intensitat forta o molt forta. El nucli més actiu s'ha situat a la mar, enfront de la costa de la Safor.

Les tempestes que han afectat València no han quedat estàtiques i s'han desplaçat de sud a nord per la qual cosa, encara que tenen intensitat molt forta, han sigut «de curta duració», ha explicat Aemet, que ha informat així mateix que també s'ha registrat algun esclafit humit, tot i que amb ratxes «no excessivament fortes« de fins a 50 km/h.

L'aeroport de València, pel seu costat, ha notificat tempesta forta de pluja, amb una visibilitat horitzontal de 400 metres i vent del nord-est.

A les comarques del sud del País Valencià, la tempesta ha passat «ràpidament». L'«última cuejada» d’aquesta s'ha produït a la Marina Alta, amb precipitacions d'intensitat molt forta o torrencial que han deixat acumulats de 57,0 l/m² a Xàbia, dels quals 55,8 han sigut en una hora.

De cara a les pròximes hores, segons Aemet, la previsió és «favorable» a tempestes «molt intenses», amb «notable» inestabilitat convectiva, vent de l'est i sud-est en un estrat de 2 quilòmetres i un perfil atmosfèric saturat des de superfície fins a 9 quilòmetres d'altitud.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.