Isabel Robles, la Institució Alfons el Magnànim i Maestrat Viu, premis Plaça del Llibre 2023

La Plaça del Llibre de València celebrarà l’onzena edició del 26 d’octubre a l’1 de novembre a La Nau

La poeta i assagista Isabel Robles, la Institució Alfons el Magnànim i l'associació Maestrat Viu han sigut guardonats amb els premis Plaça del Llibre 2023.

El certamen de literatura en valencià ha donat a conéixer les distincions, que en aquesta ocasió reconeixen el treball dut a terme per la poeta i assagista Isabel Robles, amb el premi a la Trajectòria Literària; la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, amb el premi a la Trajectòria Editorial, i Maestrat Viu, amb el premi Difusió de la Cultura Valenciana.

Les persones i entitats guardonades han mostrat «emoció i agraïment» pels respectius guardons. L'acte de lliurament dels premis coincidirà, una vegada més, amb la inauguració de la Plaça del Llibre de València, que celebrarà l’onzena edició del 26 d'octubre a l'1 de novembre al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València.

Els premis, potenciats des del 2014 per la Plaça del Llibre i impulsats per la comissió organitzadora del certamen, pretenen ser «un homenatge i un reconeixement a persones i entitats que fomenten la lectura i la difusió de la llengua i cultura valencianes», recorda l'organització.

La poeta i assagista Isabel Robles (Alhambra, Ciudad Real, 1948) ha sigut reconeguda amb el premi a la Trajectòria Literària per ser considerada «una figura de dona valenta i lluitadora per la cultura pròpia, així com pel dret de les dones».

«La notícia d'aquest premi ha sigut una sorpresa molt agradable que ha vingut com un regal preciós», apunta Robles, qui compta amb poemaris com ara L'Espiral (1994), Premi de Poesia La Forest d'Arana 1993; Llibre dels adeus (2009), o Les sabates i altres poemes (2014) Premi Ibn Hazm de Poesia 2013.

Important tasca editorial

Per part seua, la Institució Alfons el Magnànim, entitat cultural de la Diputació de València amb més de 75 anys d'història, ha rebut el premi a la Trajectòria Editorial per la «important tasca editorial, a través de la incorporació d'obres d'interés cultural i social inqüestionable, i l'establiment d'una estreta i fructífera col·laboració amb editorials privades que ha enfortit l'oferta cultural, accions que li han atorgat un rellevant paper dins de l'ecosistema de l'edició valenciana».

Segons assenyala Vicent Flor, l’actual director, la notícia del premi s'ha rebut amb «molta satisfacció», més encara per tractar-se del «primer reconeixement públic al treball de l'entitat».

Visibilitzar el nord del País Valencià

Finalment, el premi a la Difusió de la Cultura Valenciana ha estat per a Maestrat Viu, entitat fundada el 2011, com a reconeixement per l’«encomiable tasca per la visibilització i vertebració del nord del territori valencià».

El president de l'entitat, Miquel Roda, declara que des de Maestrat Viu estan «molt agraïts per aquest reconeixement que valora el treball que es fa en un territori perifèric, però que, alhora, és un territori de cruïlla amb altres terres amb les quals compartim llengua i cultura».

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.