Santi Baró i Mariló Àlvarez guanyen els premis literaris de Castelló (la Ribera) 2023 [Galeria]

La gala de lliurament ha estat per Ezequiel Castellano i ha comptat amb l’actuació de Sandra Monfort

El LXVII Certamen Castellum Ripae de Castelló (la Ribera Alta) va lliurar els guardons divendres passat en un acte celebrat a la plaça de l’Om. Enguany el Premi Soler i Estruch de narrativa ha estat per a Amagats de Santi Baró (Olesa de Montserrat, 1965) i el Premi de no ficció infantil Dolors Català ha estat per a Literatura per a principiants, de Mariló Àlvarez (Picassent, 1987). La gala, conduïda per Ezequiel Castellano, va comptar amb l’actuació de Sandra Monfort, tal com es pot veure en aquesta galeria fotogràfica. Les obres guanyadores rebran 5.000 euros i 1.500 euros respectivament i seran publicades per Edicions del Bullent.

Amagats és una història que transcorre a França sota l'ocupació nazi durant la Segona Guerra Mundial, quan tres germans Caqueret es veuen separats enmig d'un terrible assalt nazi a la seua llar. Annie és capturada juntament amb els seus pares i enviada al tenebrós camp de concentració de Drancy, mentre que Aron i Heléne s'amaguen desesperadament.

Aquesta obra commovedora està inspirada en la vida de les germanes Caqueret i la Mare Denise Bergon, superiora del convent de Notredame de Masip, que decideix arriscar-ho tot per refugiar 82 nens jueus que es troben amagats arreu: als boscos, a esglésies i amb famílies cristianes, després que els seus pares foren deportats cap als camps de concentració.

Amb el país sota l'ombra de la por i la persecució, la germana Bergon i el mossén Claude, amb el suport de la resistència francesa, ordeixen un pla apassionant per protegir aquests nens vulnerables. Una novel·la emocionant que explora els límits de la bondat humana i la valentia en temps d'adversitat, on els destins dels Caqueret i els seus protectors es creuen en una narrativa fascinant.

Per part seua, Literatura per a principiants és una breu història de l'escriptura i la literatura, pensada per les lectores i lectors més joves. El text no només explica l'evolució de la comunicació humana, sinó que busca també visibilitzar i reivindicar escriptores valencianes que sovint han quedat amagades o a les quals no se'ls ha donat el reconeixement que mereixen, com poden ser les clàssiques Hipòlita Roís de Liori, Isabel de Villena o Maria Egual, però també altres més properes en el temps com Maria Cambrils, Concha Alós, María Beneyto o Maria Ibars. En última instància, l'obra vol encoratjar també les xiquetes a dedicar-se a l'escriptura, obrint camí a les autores valencianes del futur.

D’altra banda, els premis de poesia infantil Ausiàs March han sigut per a Ferran Andrés, del col·legi Hernández, amb «Com pesque jo»; Albert Úbeda, del Col·legi Públic Severí Torres, per «La vida del món», i Marc Molina, del Severí Torres, per «El Jardí.

 

 

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.