Una caminada per a conèixer Vilafranca

L’Associació Cívica El Camí al País Valencià organitza aquest ruta pels Ports el 16 de setembre

L’Associació Cívica El Camí al País Valencià ha organitzat una caminada pel tram del Camí del brancal de la Pobla del Bellestar a Vilafranca (els Ports) el dissabte 16 de setembre.

El recorregut té una distància de 9,3 quilòmetres i una dificultat fàcil. El desnivell acumulat positiu és de 236 metres i el desnivell acumulat negatiu, de 225 metres.

Després de la ruta es farà la visita guiada a Vilafranca (4 euros), que inclou el Museu de pedra seca i, posteriorment, es dinarà en un bar. Opcionalment, qui vulga podrà participar en una passejada fins a les coves del Forcall, a una distància de 3,8 quilòmetres del poble.

L’eixida serà a les 9 h des de l’ermita de Sant Miquel, a la Pobla del Bellestar, on es visitarà la torre i el pont medievals. A les 11 h, s’esmorzarà a l’ermita del Llosar. L’arribada a Vilafranca està prevista a les 12 h.

Les persones que desitgen fer la caminada poden consultar la fitxa i inscriure’s al formulari.

La Pobla del Bellestar

La Pobla del Bellestar és un extraordinari conjunt historicoartístic, situat al costat del riu de les Truites, límit entre el País Valencià i Aragó. És el nucli originari on es va fundar Vilafranca. Allí, en Balasc d’Alagó va atorgar la carta de poblament del Riu de les Truites el 1239. D’aquesta manera, es donava vida pròpia al municipi i naixia Vilafranca, però amb el nom de Riu de les Truites.

Entre els diversos edificis i altres elements etnològics, destaca l’ermita de Sant Miquel, primitiva parròquia del poble. És una típica església de les denominades de «conquesta», de transició del romànic al gòtic, de finals del segle XIII. Bernat Serra va encarregar un retaule gòtic dedicat al sant el 1429. Hui dia es conserva a l’església de Santa Maria Magdalena de Vilafranca.

També és de gran importància el pont gòtic, que de vegades s’ha dit erròniament que és romà. És una veritable joia de l’arquitectura medieval, sòbria i estilitzada al mateix temps, capaç d’haver suportat el pas del temps i de les poderoses avingudes del riu.

 

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.