Els premis escolars del CVC seran entregats el 15 de juny

Els guardons han servit també per homenatjar el científic Santiago Grisolía

Com cada any en el mes de juny, enguany també es lliuraran, la seu del Consell Valencià de Cultura (CVC), els premis escolars de literatura i dibuix, oberts a tots els centres educatius valencians d’ESO, batxillerat i cicles formatius. Aquesta edició estarà dedicada a Santiago Grisolía i a la ciència, i se celebrarà el dijous dia 15 a les 12.00 del migdia.

Grisolía, qui serà homenatjat en aquesta edició dels premis, va ser president del CVC durant més de 25 anys i va morir l’agost passat, als 99 anys. Està reconegut com un dels científics d’àmbit mundial de més importància del segle XX en l’àmbit de la bioquímica, i quasi tota la carrera científica la va fer als Estats Units, on va arribar en 1946. Quan va poder tornar a València, en els últims anys de la dècada dels setanta, va encapçalar iniciatives científiques i socials de gran importància, amb l’esperança d’ajudar a relligar la societat espanyola amb la cultura científica. Era aquesta, al seu parer, una de les grans raons de l’endarreriment econòmic i social de l’Estat espanyol.

A l’hora de triar el lema de l’edició d’enguany, el CVC ha volgut recordar una vida sencera dedicada a la ciència, però també vol comprovar quina manera veuen els estudiants actuals el paper del científic i, en general, el de la ciència i la recerca com a motors de la cultura i l’economia de la societat. Els alumnes han hagut de documentar-se sobre la figura de Santiago Grisolía com a bioquímic i difusor de la cultura científica, i també sobre l’actitud social davant la ciència i sobre institucions com ara el Consell Valencià de Cultura.

És aquesta, de fet, la manera com el CVC es planteja cada any el concurs escolar: a partir d’un motiu particular, extraure idees o raonaments que permeten anar més enllà. La intenció és que els escolars d’ESO, Batxillerat i cicles formatius exposen punts de vista propis, tan originals com vulguen i puguen, amb la plena llibertat que permeten les expressions artístiques del dibuix i de la literatura.

Enguany, a la XVII edició, s’han presentat alumnes de 68 centres valencians. Alguns dels centres era la primera vegada que hi participaven. En total, 2.366 alumnes han presentat 1.803 treballs de dibuix i 563 de literaris. Els noms dels premiats i els seus treballs es poden trobar al web del CVC.

També rebran reconeixement els centres educatius en què més alumnes han participat en el concurs i que tenen més premiats. En literatura, el guardó del cicle d’ESO és per a La Purísima de Torrent (Horta Sud) i l’Escola d’Artesans de València en Batxillerat i Cicles Formatius. En dibuix, i en ESO, ha guanyat l’IES Mediterráneo de Torrevella (Baix Segura), i en Batxillerat i Cicles Formatius ho ha fet l’IES La Plana de Castelló.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.