Diari La Veu del País Valencià
Decidim se suma a la manifestació contra l’ampliació del Port de València

Decidim, la Plataforma pel Dret a Decidir del País Valencià, ha manifestat que assistirà a la manifestació del pròxim 16 de juny a València contra l’ampliació del Port. La protesta, que l’ha convocada la Comissió Ciutat Port, s’iniciarà a les 18 hores des de l’Albereda, entre el pont de les Flors i el d’Aragó, i comptarà amb la participació de diversos col·lectius i entitats.

La plataforma sobiranista està entre els participants, i s’han adreçat als seus socis per a «plegar forces i fer sentir la nostra veu en contra d’un assumpte tan cabdal». Segons l’entitat, l’ampliació «no obeeix cap interès que beneficie el poble valencià», i darrere la iniciativa «només es troben els interessos comercials i financers de grans empreses logístiques foranes que volen crear un hub per a l’intercanvi i la distribució de mercaderies arreu d’Europa».

Per això, «el projecte no té cap relació amb l’economia o amb la indústria del País Valencià i, per tant, no té cap justificació econòmica, tal com se’ns vol fer creure». També recorden que l’ampliació implicaria «una afectació al territori i a la seua gent impossible de reparar si es duu a terme».

Decidim indica que l’ampliació, des del punt de vista mediambiental, suposaria «l’afectació dels sistemes naturals costaners, amb afectació directa al sistema dunar de l’Albufera, la qual cosa implicaria la desaparició d’aquest espai». També asseguren que l’ampliació obligaria a ampliar la xarxa viària d’accés a les noves instal·lacions per «absorbir un nombre elevadíssim de camions de mercaderies amb la conseqüent afectació de contaminació, eliminació d’espai productiu per la construcció d’autovies i pèrdua de qualitat ambiental i humana». Alhora, «l’increment en el nombre de vaixells de càrrega al golf de València també tindria una conseqüència directa amb la ja molt malmesa mediterrània: només cal pensar en la quantitat ingent de tones de CO2 i residus que tan sols un d’aquests vaixells produiria en un sol dia».

L’entitat també apunta que, tot i que s’argumenta de manera recurrent que l’ampliació generaria nous llocs de treball, aquest argument «és mentida», perquè «les plataformes logístiques estan fortament automatitzades i l’impacte sobre la feina local seria negligible o negatiu amb la destrucció dels llocs de treball ja existents».

Per últim, Decidim defineix el model de l’Estat espanyol com a «colonial i extractiu», i recorda que el Port de València no és competència dels valencians, atès que l’administració del país no té titularitat sobre el seu espai. «Nosaltres posem el nostre territori, el nostre aire, els nostres espais naturals i la nostra gent perquè l’Estat espanyol en faça ús i abús», critiquen. I conclouen, per això, que «la lluita ha de ser doble»: contra l’ampliació del port i a favor de la recuperació de la instal·lació portuària per al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa