Diari La Veu del País Valencià
Naix un nou circuit escènic al País Valencià, les Illes Balears i Catalunya

Representants d’arts escèniques del País Valencià, les Illes Balears i Catalunya impulsaran la creació d’un nou circuit escènic entre els tres territoris que «fomente el trànsit dels espectacles, de la creació, l’autoria i les residències».

La iniciativa és fruit de les jornades professionals «Trànsit», celebrades aquesta setmana al Menador Espai Cultural de Castelló de la Plana i que han reunit un centenar d’assistents. La trobada ha sigut coorganitzada per l’Associació d’Empreses d’Arts Escèniques del País Valencià (Avetid) i la Xarxa Alcover, amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura de la Generalitat Valenciana, la Universitat Jaume I i la Delegació de Cultura de l’Ajuntament de la capital de la Plana Alta.

«Trànsit. Teatre a les Illes Balears, Catalunya i País Valencià» ha permés, en primer lloc, «radiografiar les mancances i necessitats que companyies, espais i creadors en llengua catalana tenen». Per a aconseguir-ho, expliquen els responsables del projecte, representants dels tres territoris han format part d’unes taules de debat en què s’ha examinat l’estat actual de la circulació escènica pública i privada, i s’ha fet un mapa de les eines disponibles per a potenciar la creació i autoria entre els territoris.

En aquest sentit, tal com apunta el codirector de la trobada, Joanfra Rozalén, «s’han destacat molts aspectes que ara cal digerir, com la sobreproducció teatral, que es pot enllaçar en molts aspectes directament amb la precarietat».

També ha aparegut la necessitat de trobar un camí conjunt per a la creació i per al moviment del talent, ja que és important que el que succeïsca ací arribe també a altres llocs.

Xarxa Alcover

«I hi ha una eina en marxa, com és Xarxa Alcover, que ha de tindre una gran transformació per a poder acollir el nombre d’agents més gran i comptar amb l’empresa privada i les associacions que la representen», afegeix.

Els professionals participants pertanyen al Circuit Cultural Valencià; Atapib, Associació de Teatres i Auditoris Públics dels Illes Balears; Institut Ramon Llull; Institut Valencià de Cultura; al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; Aveet, Associació Valenciana d’Escriptores i Escriptors teatrals; ADIB, Associació de Dramaturgues i Dramaturgs dels Illes Balears; Xarxa de Centres de Creació de Balears; Xarxaprod, Xarxa d’espais de producció i creació de Catalunya; Ciatre, Associació de Companyies de Teatre Professional de Catalunya; Adetca, Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya; Illescena, Associació d’Empreses Balears d’Arts Escèniques; així com Avetid i Xarxa Alcover.

Comparteix

Icona de pantalla completa