Diari La Veu del País Valencià
Una trobada analitzarà les «dissidències sexogenériques» en la pràctica arxivística

El servei l’Armari de la Memòria, dependent de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, organitza la trobada «Desviant l’arxiu: dissidències sexogenériques en la pràctica arxivística», que se celebrarà els dies 8, 9 i 10 de juny amb motiu de la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius.

Aquestes jornades estan dirigides tant al col·lectiu LGTBI com a persones relacionades professionalment o per afició amb el món dels arxius i al públic general, i el seu objectiu és «buscar respostes» als reptes que representa arxivar fons rellevants per a la història de la comunitat LGTBI.

En la trobada s’aprofundirà en els reptes que representa l’especificitat «queer» per als arxius, s’avaluarà la manera en què les identitats LGTBI han sigut tractades dins dels diferents arxius al llarg del segle XX i es proposaran pràctiques arxivístiques que siguen respectuoses amb la diversitat.

L’objectiu és «acostar l’arxiu i tot el que envolta a aquest món al conjunt de la ciutadania», per a «democratitzar aquesta tasca» i «conscienciar sobre la importància de la conservació del patrimoni i història de la comunitat dissident».

Les jornades se celebraran principalment de manera presencial a València, a la sala Palmireno de la Universitat de València i al Centre del Carme. Així mateix, podrà seguir-se en línia a través de les xarxes socials de L’Armari de la Memòria. Les persones interessades a participar en aquesta trobada poden inscriure’s, de manera gratuïta, a través del mail de L’Armari de la Memòria.

Programació

Respecte a la programació, la sessió del dijous 8 de juny tindrà lloc a les 18.30 hores a la Sala Palmireno i comptarà amb les intervencions de la sociòloga i activista queer Fefa Vila, l’artista especialitzada en l’àmbit dels arxius Anaïs Florin i la investigadora sobre arxius «bollofeministes» Olga Maroto, que conversaran sobre la importància d’introduir canvis en els plantejaments generals de l’arxivística perquè tinguen en compte «el respecte a la diversitat».

El divendres 9 de juny, a les 9.30 hores, la jornada començarà amb una taula redona també a la Sala Palmireno sobre la presència dels fons LGTBI en els arxius generalistes des del punt de vista institucional, que comptarà amb la presència del secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Rubén Sancho, i la representant de departament d’Igualtat i Diversitat de la Universitat de València Sylvia Martínez.

També hi participaran la component del departament d’arxivística de la Generalitat Noemí Galán, la presidenta del Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes , Yolanda Puchades, i la presidenta de l’Associació d’Arxivers i Gestors de Documents Valencians, María José Bádenas.

La sessió del matí es completarà amb una altra xarrada, a partir de les 11 hores, sobre les dificultats per a descriure i catalogar amb un llenguatge normalitzat, propi dels arxius, unes realitats i identitats que proven d’escapar en molts casos l’etiquetatge, en la qual participaran l’activista transfeminista Diego Marchante Genderhacker, l’arxivera voluntària del Centre de Documentació de Ca La Dona Aïda E. Borràs i la lingüista amb especialització en l’àmbit del llenguatge no binari Ártemis López.

Així mateix, la cafeteria de la Facultat de Geografia i història de la Universitat de València acollirà l’espai «Basuras red», en el qual es presentaran i compartiran diferents experiències en arxivística inclusiva.

La jornada del divendres 9 de juny conclourà amb una conversa en línia amb representants de l’Arxiu de la Memòria Trans Argentina que podrà seguir-se a partir de les 17.30 hores a través del canal de Youtube de L’Armari de la Memòria.

Finalment, el Centre del Carme acollirà el dissabte 10 de juny l’organització del taller «Viure per a explicar-lo. Arxivar i publicar com a pràctica LGBTQIA+», dirigit per l’artista visual i escriptora queer Anna Fux.

Comparteix

Icona de pantalla completa