Diari La Veu del País Valencià
Iglesias diu que Compromís no vol acord amb Podem en Sumar i Baldoví li replica que «no veten a ningú»

L’exvicepresident del govern espanyol Pablo Iglesias ha acusat Compromís, Más Madrid i comuns de no voler un acord amb Podem i ha criticat que aquestes tres formacions «d’àmbit territorial» estiguen plantejant vetos a dirigents de la formació morada en la confecció de les llistes de Sumar per a les eleccions estatals del 23 de juliol.

Segons Iglesias, aquests tres partits tenen el dret a expressar que no volen confluir «amb ningú» i mantindre l’hegemonia d’esquerra als seus territoris, però ha alertat que «això no és realista». «Perd de vista el moment d’excepcionalitat com el que estem vivint, crec que ningú hauria d’assumir aquesta posició d’absoluta autosuficiència i que hauria d’haver-hi acord», ha assenyalat en una intervenció a la Cadena Ser.

«Crec que hi ha problemes no pel que estiguen discutint en la taula de negociació, que no tinc el detall, sinó pel que estan dient els seus portaveus públicament», ha asseverat. També ha assegurat que no ha d’existir cap veto de noms en la confecció de Sumar i ha apel·lat directament la vicepresidenta Yolanda Díaz perquè diga que en el seu partit polític «cap tothom» i no es plantege «cap veto damunt de la taula».

Així mateix, ha demanat a Compromís, Más Madrid i comuns que «haurien de reflexionar i entendre» que han d’arribar a un acord per a «cooperar» i «il·lusionar una part de la ciutadania».

Quan li han preguntat si està sobre la taula excloure la ministra d’Igualtat, Irene Montero, de les llistes de Sumar, Iglesias ha eludit respondre a la qüestió, encara que ha deixat clar que «qui posa un veto damunt de la taula, obri la barra lliure» perquè es vete altres noms i «no vol acord», per la qual cosa ha exigit «respecte» per a les organitzacions.

El candidat de Compromís el 28M, Joan Baldoví | Carlos Luján | EP

«Retrets infundats» que «no ajuden»

El candidat de Compromís el 28M, Joan Baldoví, ha afirmat en declaracions a TVE que la coalició «no està vetant a ningú» en les negociacions per a acordar la confluència amb Sumar per al 23J. Per tant, ha recriminat a Iglesias que llance «retrets absolutament infundats» cap a Compromís.

Per a Baldoví, aquesta actitud de l’exlíder de Podem «no ajuda» i confronta que al matí es demane «discreció», en referència a la postura de la direcció estatal de la formació morada, i a la nit genere un «ambient enrarit».

«Compromís no està vetant a ningú», ha afirmat. «Em sembla que per a aconseguir els acords, cal discreció» i que no hi haja «pujades de to», ha continuat. «Els retrets a altres forces crec que no ajuden i ací no trobaran mai Compromís, que som gent seriosa que negocia amb discreció per a aconseguir acords», ha emfatitzat.

Sobre si considera que Irene Montero ha de fer un pas a un costat per a aquesta cita electoral, Baldoví ha respost que ell no dirà mai què ha de fer una organització política o un dirigent, perquè la mateixa independència que reclama Compromís la concedeix als altres també.

D’altra banda, el dirigent de Compromís ha reafirmat que han demanat liderar les llistes electorals al País Valencià, atés que els resultats del 28M avalen aquesta postura, encara que ha afegit que són «condicions de partida» i que no posen «línies roges». En tot cas, ha subratllat que no han fet res diferent del que ja van plantejar el 2015 quan van aconseguir l’aliança amb Podem per a concórrer junts en les eleccions generals d’aquell any.

Comparteix

Icona de pantalla completa