Diari La Veu del País Valencià
Un grup de famílies demanen una alimentació escolar més saludable i sostenible

«Saps el que mengen els teus fills i filles en el menjador? » Amb aquesta pregunta, la Plataforma Escoles que Alimenten llança una campanya per a convidar les famílies a unir-se a la seua proposta de transició cap a uns menjadors escolars més saludables i sostenibles. El llançament es realitza just en les dates prèvies a la selecció de les empreses de menjador, que solen ser en l’últim consell escolar de l’any: «Busquem que les famílies i els consells escolars tinguen en compte una selecció de criteris per a triar l’empresa més enllà dels econòmics; ens sembla fonamental que s’incorporen també una sèrie d’exigències nutricionals, socials i ambientals», explica un dels membres de la Plataforma, integrada per Justicia Alimentaria, CERAI, Mensa Cívica, FEUMVE, Escola Les Carolines, Centre d’Innovació Las Naves, Acicom, CCPV-COAG, SEAE, Canopia Coop. i Intersindical i FAMPA – Valencia.

L’objectiu d’aquesta campanya és que Associacions de Famílies d’Alumnes (AMPAS o AFAS) s’involucren de manera activa en el seu treball d’incidència i col·laboració amb l’Administració pública per a «l’impuls de normatives que asseguren menús elaborats amb productes frescos, de proximitat, de temporada i, en la mesura que siga possible, ecològics. I, que, per descomptat, es faça efectiu el principi d’inclusivitat, oferint opcions que contemplen la diversitat ètica, religiosa i cultural de la població», indiquen.

Durant l’any, segons la plataforma, al voltant de 180.000 xiquets i xiquetes fan el seu menjar principal del dia en el menjador escolar. Per això, els impulsors de la campanya pensen que el menjador és un espai transformador. «És una potent eina de canvi en aquests moments de múltiples crisis a les quals ens enfrontem. Una alimentació més sana i que respecte el planeta és necessària per a garantir el futur sostenible de les pròximes generacions i per a combatre el canvi climàtic. És en l’espai del menjador on molts xiquets i xiquetes adquireixen el gust i els principals hàbits de consum, així com el lloc on interioritzen el concepte d’alimentar-se bé que repetiran quan siguen adults. A més, des dels menjadors escolars es pot afavorir l’accés a l’alimentació de qualitat dels col·lectius més vulnerables i, per tant, la democratització de la bona alimentació», puntualitzen.

Aquesta campanya es materialitza en la web de la Plataforma a través d’un vídeo que mostra un experiment social, en el qual s’ha convidat un grup de mares i pares a tastar un menú típic d’un menjador escolar: ensalada, arròs a la cubana i veggie burger, amb un iogurt de maduixa per a postres.

L’experiment mostra com és un menú desconstruït a base de productes processats i aliments quilomètrics i plastificats, com la veggie burger, la salsa de tomaca de pot o l’ensalada de bossa, en comparació amb un menú elaborat amb ingredients frescos, de proximitat i elaborats de manera casolana. «Quina safata triaries?»; «I tu, t’ho menjaries?», són les preguntes que es llança a les famílies, perquè siguen conscients que els seus fills o filles no poden triar en el seu dia a dia i que, per tant, és necessari que s’involucren activament a tractar de millorar l’alimentació escolar.

Escoles que Alimenten té com a objectiu impulsar canvis que permeten transitar cap a uns menjadors escolars més educatius, més saludables, més lligats al territori, més sostenibles i compromesos amb el sector primari local, «en definitiva, més participatius i més justos».

Comparteix

Icona de pantalla completa