Diari La Veu del País Valencià
Fa 10 anys, a DLV: «Els líders socialistes de la Mediterrània s’uneixen en defensa d’un Estat federal»

Armengol, Navarro i Puig han explicat en una roda de premsa conjunta a la seu del PSIB, a Palma, on hui desenvolupen una jornada de treball, que els socialistes estan disposats «a fer un pas endavant» en la construcció d’un Estat federal.

Segons la líder dels socialistes balears, aquest nou model ha de plantejar un finançament clar de totes les comunitats autònomes en el qual la solidaritat no supose sempre pèrdues per a les mateixes. «Hi ha moltes coincidències i ganes de consensuar i trobar aquella fórmula territorial que ens ajude a superar discrepàncies històriques», ha insistit Armengol, per a qui és necessari «construir un model» en el qual tots els territoris se senten «còmodes».

Per al secretari general dels socialistes de Catalunya, el tema territorial ha de ser tractat de «forma molt seriosa», perquè «d’això depén la vida de les persones», ja que es tracta d’aplicar canvis urgents en la Constitució. «Nosaltres no estem defensant una altra organització territorial per a l’Estat espanyol, estem defensant una altra manera de relacionar-nos. Entre el conjunt dels espanyols i entre les diferents comunitats autònomes», ha ressaltat Navarro, que considera que aquesta s’ha de donar des de la unió «en llibertat i la solidaritat».

«La mirada de l’Estat espanyol cap a la Mediterrània és fonamental en el marc de la crisi que vivim», ha dit per la seua banda Ximo Puig, que ha recordat el dèficit de finançament que pateixen aquestes tres regions. La intenció és «conformar un espai conjunt». «Volem viure junts d’una manera raonable i absolutament respectuosa», ha defensat Puig, que ha destacat que el PSPV està fent «un esforç que no fa la dreta, que viu en la confrontació». «Nosaltres volem sumar», ha ressaltat.

Els tres líders han anunciat, a més, que les trobades entre ells i amb la resta de federacions socialistes d’altres comunitats s’intensificaran per a treballar la reforma de la Constitució i l’articulació de l’Estat federal, previ al Consell Territorial del PSOE del 6 de juliol.

«Estem davant un moment de fer anàlisi de com es pot revitalitzar la democràcia i canviar un model econòmic que ha fracassat», ha assenyalat Puig, que ha apostat per un model que garantisca la igualtat davant els serveis públics. «El PP ha de donar una resposta i no pot ser no i no», ha precisat.

Comparteix

Icona de pantalla completa