Diari La Veu del País Valencià
La buidor, la lectura i el cervell, violència masclista, dones Borja i molt més, a La Veu dels Llibres

L’últim número de La Veu dels Llibres ofereix una entrevista de Santi Borrell al poeta i novel·lista Roc Casagran (Sabadell, 1980). Ha publicat diverses novel·les, un llibre infantil i sis poemaris, pels quals ha rebut alguns premis de prestigi. A més, fa recitals amb el cantautor Cesk Freixas i comparteix, a més, espectacles musicals amb Mireia Vives i Borja Penalba

D’altra banda, Daniel P. Grau s’endinsa en El regal de la lectura. Què passa al nostre cervell quan llegim?, de Sebastià Serrano. Per a l’autor —tot i que no ho planteja com una opinió personal, sinó com el resultat d’estudis científics— la lectura no només és la facilitadora de «l’èxit acadèmic i, més a la llarga, l’èxit professional pel fet d’engrandir l’empatia i reforçar el desplegament de la intel·ligència social», sinó que «és una font primera de reserva cognitiva que minimitza la probabilitat de desenvolupar demències» perquè actua de neuroprotector i, també, ens pot fer més feliços.

En aquest número, Lourdes Boïgues recomana Passos lleugers, de Dacia Maraini (Fiesole, Florència, 1936), una de les grans veus feministes contemporànies, que ha escrit novel·les, poesia, assaig, teatre i guions cinematogràfics. Es tracta d’una obra teatral que posa veu a vuit dones d’arreu del món que han patit violència de gènere i la indiferència de la societat. Vuit històries reals que commouen i generen impotència al públic en 53 pàgines.

A més, aquest dissabte, Vicent Garcia Devis ressenya Les dones Borja, de Verònica Zaragoza Gómez, una obra que ens introdueix en la vida i obra de set dones del llinatge Borja, en les biografies de tres parelles de mare i filla: Isabel i Tecla Borja –la mare i la germana de Roderic de Borja (Papa Alexandre VI)–, Vanozza Cattanei i Lucrècia Borja –la mare dels fills del Papa i la filla d’ambdós–, María Enríquez i Isabel de Borja i Enríquez –la nora i la neta del Papa Borja–, i una neboda de l’anterior: Lluïsa de Borja i d’Aragó, a més d’un retrat de les monges borgianes de Santa Clara de Gandia.

Per part seua, Jesús Moncho parla d’Una cançoneta i a dormir, de Maria Dolors Pellicer, un llibre amb il·lustracions de Pep Ferrer, i música de Rubén Suárez i Tinna Pla, que ens proveeix no només d’unes eines per a objectius concrets, com és acompanyar en la son els infants, també ens aporta dolços moments d’assaboriment de l’art de la paraula.

Finalment, aquesta setmana també podem saber quins són els llibres més venuts a la Llibreria Caselles, a Lleida.

Comparteix

Icona de pantalla completa