Diari La Veu del País Valencià
Iniciativa debat aquest dissabte com afrontar les eleccions del 23J enmig de les negociacions amb Sumar

Iniciativa, una de les tres formacions que integren Compromís, obrirà aquest dissabte un debat sobre com afrontar les eleccions generals del 23J, enmig de les negociacions de la direcció de la coalició valencianista amb Sumar per a concórrer conjuntament en les candidatures del País Valencià.

La Mesa Nacional d’Iniciativa, l’òrgan de govern del partit, se celebrarà a les deu del matí d’aquest dissabte a la sala d’actes de la seu de CCOO PV a València. No hi haurà votacions, només un debat entorn de les passades i les pròximes eleccions.

L’ordre del dia inclou tant l’anàlisi dels resultats dels comicis autonòmics i municipals del 28M, en els quals Compromís no va aconseguir revalidar el govern de la Generalitat i el d’ajuntaments com el de València, com del procés electoral del 23 de juliol.

Fa uns dies, la direcció de Compromís va acordar obrir una comissió per a negociar «directament» amb Sumar –no amb Podem o Esquerra Unida- les candidatures valencianes en el projecte de Yolanda Díaz per al 23J, amb lideratge propi i l’objectiu de constituir «un revulsiu en contra del bipartidisme i del feixisme». Tenen de temps per a registrar-les fins al divendres 9 de juny.

Cada partit de Compromís ratificarà l’acord amb Sumar

La coalició afronta la negociació en «una relació d’igual a igual», respectant la seua autonomia i els seus processos interns. De fet, cadascun dels partits que la integren (Més, Iniciativa i VerdsEquo) haurà de ratificar l’acord per separat durant la setmana vinent. Ho faran previsiblement el dimecres, segons fonts d’Iniciativa.

De moment, només Més té clar que celebrarà primàries per a proposar als seus candidats a les llistes de Compromís amb Sumar, ja que ho estableixen els seus estatuts.

Les diferents «potes» de Compromís no volen parlar públicament de noms per a les llistes, per a les quals ja s’ha postulat el regidor de Cultura Festiva en funcions a València, Pere Fuset (Més), ni tampoc explicar com es posaran d’acord per a traslladar les propostes als de Yolanda Díaz.

El que sí que han deixat clar en els últims dies és que el seu objectiu en aquesta negociació és aconseguir una aliança similar a la que van tancar amb Podem en les eleccions generals del 2015 o amb Més País en les del 2019, ja que en tots dos casos es va respectar la seua «autonomia» estrictament valenciana. «És molt més que un nom», van assenyalar fonts de la coalició sobre l’exigència que Compromís aparega visiblement el 23 de juliol en les paperetes.

És a dir, volen que es respecte l’autonomia tant en la denominació de la candidatura com en les llistes, el programa i les relacions: «Finalment», no som una confluència que s’integrarà d’ací a no res, sinó que considerem que podem traure millor resultat tant nosaltres com ells».

Comparteix

Icona de pantalla completa