Diari La Veu del País Valencià
Compromís vol negociar «d’igual a igual» amb Sumar i valora les primàries per a evitar designacions a dit

Compromís encara la negociació de les candidatures valencianes conjuntes amb Sumar per al 23 de juliol com «una relació d’igual a igual», respectant la seua autonomia i els seus processos internes. A més, contempla la celebració de primàries al si de les tres formacions que integren la coalició valencianista –Més, Iniciativa i Els Verds– per a evitar «designacions a dit» a les llistes electorals.

Així ho exposen fonts de la coalició valencianista durant el primer dia de converses amb Sumar fins la data límit del 9 de juny, quan s’hauran de presentar els noms de les candidatures. Compromís ha establert un comitè negociador que ja manté contacte «contínuament» amb representants del projecte liderat per la vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz.

L’objectiu de Compromís és assolir una aliança similar a la que va tancar amb Podem a les eleccions espanyoles del 2015 o amb Més País el 2019, atès que en ambdós casos es va respectar la seua «autonomia estrictament valenciana». «És molt més important que un nom», assenyalen des de la coalició quan són preguntats per Europa Press sobre si exigiran que Compromís aparega visiblement el 23 de juliol en les paperetes electorals de les candidatures conjuntes amb Sumar per València, Alacant i Castelló.

Per tant, des de Compromís volen que es respecte la seua autonomia tant pel que fa a la denominació de la candidatura com en es llistes, el programa i les relacions. «No som una confluència que va a integrar-se dins d’un partit».

Tot i que des de Compromís aspiren a tancar la candidatura i després parlar de les llistes, un procés que podria ser «costós» però que esperen que siga ràpid i factible. Dins de Compromís, Més celebrarà durant les pròximes setmanes unes «primàries exprés», mentre que Iniciativa celebrarà la Mesa Nacional aquest dissabte per a concretar el procés.

Pel que fa al paper de Podem, des de Compromís consideren que seria «molt assumible» que no posaren entrebancs a les llistes acordades, ja que la força del partit morat a hores d’ara és menor després del resultat de les eleccions del 28 de maig.

Comparteix

Icona de pantalla completa